3AD60 發表於 2006-2-6 02:44

請問由長青去又一城用邊種方法最快?

(1)搭九巴43M路線係葵芳地鐵站
落車,之後轉地鐵荃灣線係太子站
落車,之後轉地鐵觀塘線係九龍塘
站落車步行前往.

(2)搭九巴42路線/42A路線/43C路線
係美孚地鐵站落車,之後轉地鐵荃灣線
係太子站落車,之後轉地鐵觀塘線
係九龍塘站落車步行前往.

(3)搭九巴42A路線/43C路線係
長沙灣道落車/42路線係荔枝角道
落車,之後步行往長沙灣廣場
搭九巴2B路線/2F路線係歌和老街
落車步行前往.

(4)搭九巴42路線係界限街落車,
之後轉九巴2C路線.

dydx 發表於 2006-2-6 08:31

可以搭42/43C去到荔枝角道(過o左欽州街)落車
再轉綠小10A/10M於總站落車

綠小10A/10M收費$3.8,收八仔

buffon 發表於 2006-2-6 09:27

原帖由 3AD60 於 2/6/2006 02:44 發表
(2)搭九巴42路線/42A路線/43C路線
搭得42 點解唔o係荔景落車轉地鐵?
落車對面就係地鐵站

KE7782 發表於 2006-2-6 12:07

原帖由 buffon 於 2006-2-6 09:27 發表

搭得42 點解唔o係荔景落車轉地鐵?
落車對面就係地鐵站

42的收費高,搭去荔景咁短,不如乘長程一點,再耆荃灣線都疏車。

av220 發表於 2006-2-6 13:55

原帖由 dydx 於 2006-2-6 08:31 發表
可以搭42/43C去到荔枝角道(過o左欽州街)落車
再轉綠小10A/10M於總站落車

綠小10A/10M收費$3.8,收八仔

以下這兩個方法不知道可行嗎:
1) 坐88 系小巴落葵芳, 轉東涌線往南昌,
再轉10A/10M;

2) 坐88 系小巴落葵芳, 轉地鐵前往?

cong 發表於 2006-2-6 16:53

Ketsu 發表於 2006-2-6 17:08

原帖由 cong 於 2006-2-6 16:53 發表
步行約5分鐘到長康村康富樓搭42c,於黃大仙地鐵站轉地鐵

($6.00/$8.00+$3.80=$9.80/$11.80)

呢個我可以保證一定唔係最快既方法
以我平時慣常由大王下村個站搭去天馬苑既時間估計
因為幾乎全程都有上客落客
所以程車起碼都要用七八個字先到
(何況家陣仲要由山腰搭出去
兼搭多兩個站先落車?)

其實由青衣站搭東涌線去九龍塘
(以唔使等車為準)
最快可以四個字搞掂
保守估計如果搭88D出葵芳轉地鐵
時間可能更加快

至於搭車去南昌站轉綠小
我就未試過喇

s3n370 發表於 2006-2-6 17:36

原帖由 3AD60 於 2006-2-6 02:44 發表
(1)搭九巴43M係葵芳地鐵站
落車,之後轉地鐵荃灣線係太子站
落車,之後轉地鐵觀塘線係九龍塘
站落車步行前往.

(2)搭九巴42A路線/43C路線

立定心水揀呢兩個方法啦,計埋等車時間八、九個字一定搞掂。

青衣去葵芳約10分鐘,再加5分鐘轉+等地鐵,
葵芳去九龍塘再加多20分鐘。
以上的時間雖然己經預多佐,但係加埋都只係35分鐘。

若果搭42A/43C去美孚轉地鐵的話,
整體時間同以上方法差唔多,但若係繁時搭的話,可能會耐D。

(3)搭九巴42A路線/43C路線係
長沙灣道落車/42路線係荔枝角道
落車,之後步行往長沙灣廣場
搭九巴2B路線/2F路線係歌和老街
落車步行前往.

呢個幾乎係最慢的方法。
一來歌和老街唔近又一城(相對九龍塘站而言),
二來2B同2F一條唔密車,一條多客上落兼站站停。
齋坐呢兩條線的時間隨時要7、8個字。
仲耐過以上的兩個方法。

(4)搭九巴42路線係界限街落車,
之後轉九巴2C路線.

兩條線都唔密車,趕時間的話絕對博唔過。
更遑論兩線都唔太直接。

chrisappear 發表於 2006-2-6 17:44

原帖由 Ketsu 於 2006-2-6 17:08 發表
保守估計如果搭88D出葵芳轉地鐵
時間可能更加快
(個人經驗)正常情況下,以上方法肯定係最快,其他方法望塵莫及.
PS:在此個案,基本上任何涉及巴士之方法都要消耗較多時間.坦白講,有心幫樓主的話,就唔好再提巴士啦.

GK2586~呀光 發表於 2006-2-6 18:09

頁: [1] 2
查看完整版本: 請問由長青去又一城用邊種方法最快?