wong099 發表於 2011-9-12 20:30

港島線列車增加/更改多用途空間

今日搭A255/A126,C126已增加多用途空間(如觀塘線列車一樣),D736 多用途空間維持不變,
而B/C445 無睇錯好似改為只有一個多用途空間並補回三個座位,D745睇得唔清楚,C255 好似都加左多用途空間,詳情請其他板友補充

唔知有無其他港島線列車改左?

KRS991@D347 發表於 2011-9-12 21:16

其實已有好多架港鐵列車增加多用途空間

toyl 發表於 2011-9-12 23:05

原帖由 KRS991@D347 於 2011-9-12 21:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實已有好多架港鐵列車增加多用途空間 早前全線港島線列車3-6卡拆2大個多用途空間
而荃灣線及觀塘線則更改2-7卡配置一大一小多用途空間
樓主是表示該列港島線列車中間4卡加回中間3張凳, 2及7卡拆走一排6個位。

Wright---AVW16 發表於 2011-9-13 20:31

咁想問下2同7卡新整既水塘有冇裝半座位?而3-6卡仍被保留既水塘有冇移除半座位?

93A_S3_6:30am 發表於 2011-9-13 21:01

姐係將港島線嘅Mtrain同其餘三條線嘅Mtrain統一返

OTIS401 發表於 2011-9-13 21:19

觀塘線都有唔少
但不明白點解唔同港島線咁,沒有裝半座位

wong099 發表於 2011-9-13 22:21

原帖由 OTIS401 於 2011-9-13 21:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
觀塘線都有唔少
但不明白點解唔同港島線咁,沒有裝半座位

應該全部M-Train 都已裝

不過而家A255/A126 抽車D736 仍然有果塊座板,但C126, B/C445 就無

hkaiw 發表於 2011-9-14 09:24

正確一點應該說試驗多用途空間的 B/C445, B/C468, B/C477 是大約於去年十一月(當時其餘27列港島線列車已在柴灣車廠改裝)改裝,不過有關工序是在荃灣車廠進行。

至於半座椅方面,當荃灣線的列車完成拆半座椅的工序後,應該只會剩下港島線的列車仍設有半座椅。

LCT@351 發表於 2011-9-14 18:01

點解K-train 冇增加/更改多用途空間?:o

AV512 發表於 2011-9-16 03:33

一直都想問問,,點解要拆座板呢 ?

頁: [1] 2
查看完整版本: 港島線列車增加/更改多用途空間