hkth 發表於 2011-9-23 18:31

一海怡居民入稟停建南港島線   法庭押後判決

最初的入稟文章可看看這裏.

香港電台報導:
海 怡 居 民 要 求 停 止 南 港 島 線 工 程 高 院 開 審

海 怡 居 民 入 稟 促 停 建 南 港 島 線   法 庭 押 後 判 決

--林大狀這樣說,即是說原訴人很大機會會敗訴啦! ;P :lol

ate_58x 發表於 2011-9-23 22:50

唉...又係呢 d無謂人..果時起海怡都係咁架啦...呢 d人訓街就啱啦..:@

kei_hk 發表於 2011-9-23 23:39

究竟改善交通重要一點﹐定係幾棵機﹐興建時的些少污染及麻煩更重要?

相信明眼人都看通這一點﹐試問又點會比這單案影響。

如果真係後者重要﹐老早已經有政棍﹐偽環保團體出來講野啦。

jason1920 發表於 2011-9-24 19:39

食飽飯冇野做!:@ :@ :@

kingprowm 發表於 2011-9-27 22:49

希望公民黨班友唔好介入搞搞震:handshake

KU_8278 發表於 2011-9-27 22:55

原帖由 kingprowm 於 2011-9-27 22:49 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
希望公民黨班友唔好介入搞搞震:handshake
朋友,唔好諗得咁簡單,呢單背後可能根本都係公民黨搞o既都唔奇.
如果係o既話,今年班友搞左3單野lu,港珠澳,海怡呢單同埋菲傭.

053h4 發表於 2011-9-27 23:40

kingprowm 發表於 2011-9-28 00:07

原帖由 KU_8278 於 2011-9-27 22:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

朋友,唔好諗得咁簡單,呢單背後可能根本都係公民黨搞o既都唔奇.
如果係o既話,今年班友搞左3單野lu,港珠澳,海怡呢單同埋菲傭.

好彩港珠澳單野政府勝訴, 可以施工 :loveliness:

公民黨夠膽死講
透過司法覆核
成功阻大橋 停沙中
令 700 萬港人受惠

我相信大多數港人覺得真係多得佢唔少

呢 D 咁既野, 九成九都係公民黨班政棍背後搞出來, 一個普通市民點會搞咁多野

syp 發表於 2011-9-28 00:34

如果佢先營造到好似高鐵、天星皇后、中環填海果 D 比較 "普遍" 反對聲音,
然後至去搞司法覆核, 人地就話你係英雄喇。好地地冇乜人反, 你走去搞停一
個 "聽落" 都叫冇乜害o既工程, 唔斜人插死就奇。

Quanta 發表於 2011-9-28 11:23

原帖由 kei_hk 於 2011-9-23 23:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
究竟改善交通重要一點﹐定係幾棵機﹐興建時的些少污染及麻煩更重要?

相信明眼人都看通這一點﹐試問又點會比這單案影響。

如果真係後者重要﹐老早已經有政棍﹐偽環保團體出來講野啦。 ...

你都識講人地係偽環保團體,
咁斬幾千稞樹呢 d 真正環保問題, 佢地又點識做嘢呢? :lol
香港地 d 環保團體好多時都只見樹木不見森林, 大事唔理 理埋 d 小事

好多人將發展同環保講到好對立, 覺得人地要環保就即係唔俾你做任何發展
但實際情況好多時唔係咁

最簡單的例子, 如果有人話起公路會引起噪音問題而反對,
有人就會話交通重要過些少污染
但其實係可以修改方案、起隔音屏障, 甚至是微調定線去解決
頁: [1]
查看完整版本: 一海怡居民入稟停建南港島線   法庭押後判決