doraemonpaul 發表於 2011-11-6 08:28

如果地鐵當年有興建荃灣西站

如果地鐵當年有興建荃灣西站,那麼九鐵當年會否把西鐵的荃灣西站規劃為與地鐵的荃灣西站共構?

如果不會的話,那麼到了兩鐵合併的時候,哪個荃灣西站會改名?同埋會改甚麼名稱居多?

3ASV196 發表於 2011-11-6 09:24

其實呢位朋友, 以上你D問題咁假設性, 根本無人會答到, 或答左都係完全估估下...
既然根本一定唔係事實, 將來也再無機會發生, 你問黎又有無意思呢....
(已經無可能係兩鐵合併前有荃灣線荃灣西站)

如果我話如果2鐵都有"荃灣西站", 改西鐵的多la, 叫如心廣場仲好la...
我咁答左又有無意思呢....

2A_DL13 發表於 2011-11-7 00:37

以地理位置來講, 咪算係荃灣南站囉

busfunfun 發表於 2011-11-7 00:56

兩個站係置都唔同,點樣共構??
水晶球問題:o

danielkwong 發表於 2011-11-7 17:54

:L 如果當年地鐵有起荃灣西站,自然九鐵就會避開呢個名嘅啦。

dippy 發表於 2011-11-8 07:12

AA48@43A 發表於 2011-11-8 11:04

原帖由 dippy 於 2011-11-8 07:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

兩鐵既九龍塘站位置都唔同,點樣共構??
地鐵中環香港站位置都唔同,點樣共構??
根本可以做到轉車效果既話唔係一定要共構
只係共構會放便D

至於荃灣西(荃灣線)應該可見既將來都唔駛諗
否則入廠線都要改埋 ...

知唔知當年地鐵嘅"荃灣西"站在邊呀...

九龍塘站: 一個地面一個地底, 水平位置有冇一公里咁多呀?
中環/ 香港站: 兩個地底車站水平位置又有冇一公里咁多呀?

當然, 現時多個不同系統嘅轉車站唔似南昌站咁喺共構, 但有較短嘅相連通道可以接駁.

但喺地鐵嘅"荃灣西"站建議在荃景圍山谷度起, 估計近愉景新城. 即使西鐵嘅"荃灣西"站起近有線電視大樓, 但喺水平位置淨成條大涌道喎, 果度近唔近得過由尖東站行去尖沙咀站, 或者由中環站行去香港站呀?

teddybus 發表於 2011-11-8 11:30

原帖由 AA48@43A 於 2011-11-8 11:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但喺地鐵嘅"荃灣西"站建議在荃景圍山谷度起, 估計近愉景新城. 即使西鐵嘅"荃灣西"站起近有線電視大樓, 但喺水平位置淨成條大涌道喎, 果度近唔近得過由尖東站行去尖沙咀站, 或者由中環站行去香港站呀?

我懷疑連旺角站同旺角東站個距離都近過呢兩個荃灣西站
連兩個旺角站都唔考慮做轉線,呢兩個荃灣西站做到轉車效果我覺得完全係天方夜譚...:L

stevenlim84 發表於 2011-11-8 11:44

當年的荃灣西應該在荃景、荃灣中心附近,因為當年的愉景新城,是中國染廠和臭氣沖天的曹公潭,不可能在那裡設站,反而荃灣中心是住宅區,客源比較穩定。

如果當年有這荃灣西站,可能令荃景圍一帶的交通有很大改變,小巴生意大減,只剩下來往荃灣市區的95號和荃威線。

由於距離太遠,不可能和現時西鐵荃灣西站共構,西鐵荃灣西站亦須改名遷就。

另一版本的地鐵荃灣西站,是在錦豐園、荃德一帶,該處雖然方便延伸至屯門,但該處早已規劃了荃景圍天橋和象鼻山路,個人認為當年地鐵應該不會選擇該處。

天空之神 發表於 2011-11-13 17:14

原帖由 AA48@43A 於 8/11/2011 11:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

知唔知當年地鐵嘅"荃灣西"站在邊呀...

九龍塘站: 一個地面一個地底, 水平位置有冇一公里咁多呀?
中環/ 香港站: 兩個地底車站水平位置又有冇一公里咁多呀?

當然, 現時多個不同系統嘅轉車站唔似南昌站咁喺共構, 但 ...

但有較短嘅相連通道可以接駁.

美孚.....:L
尖東/尖沙咀
中環/香港

其實並不短.....
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 如果地鐵當年有興建荃灣西站