busfunfun 發表於 2011-11-14 22:46

港鐵更換新路綫圖

新路綫圖上最主要係改返名做「羅寶綫」同「龍華綫」,加上「你在此」標記
同埋更改字眼成「閘外區域」及「已付車費區域」。

已知彩虹站及九龍塘站已更換

K仔 發表於 2011-11-15 00:01

除咗黃點之外,加返你在此三個字會好啲:)
遊客見到黃色點都唔知咩意思,唔會意識到同自己身處位置有關(所以未必會特登搵圖例):L

syp 發表於 2011-11-15 00:42

原帖由 K仔 於 2011/11/15 00:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
除咗黃點之外,加返你在此三個字會好啲:)
遊客見到黃色點都唔知咩意思,唔會意識到同自己身處位置有關(所以未必會特登搵圖例):L

正常人點會咁睇圖o既呢?

如果有人想搵自己所在車站在圖中的位置, 當然係先看圖例, 找出原來黃點代表 "你在此", 然後再在地圖找有黃點的車站。

如果佢不需要知道自己所在車站在圖中的位置, 或已知道, 而見一車站有黃點, 佢一係可以置之不理, 一係如果有好奇心想知黃點代表乜, 一樣會去睇圖例。

看圖要看圖例是基本常識, 如果個個人都見地圖有不明符號都不懂去看圖例, 哪地圖還會有圖例嗎? 全都把符號解釋直接寫在圖內, 地圖會花喱花碌成點呢?

HU6455 發表於 2011-11-15 03:19

咁多個站咁多張路綫圖, 改左少少野就成張換, 大家覺唔覺是非常浪費金錢, 浪費資源, 非常唔環保呢?

如果少張動的話, 我覺得可以貼label形式點番去, 到儲埋十次八次少改動, 先成張換, 比較合理.

K仔 發表於 2011-11-15 09:28

原帖由 syp 於 2011-11-15 00:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

正常人點會咁睇圖o既呢?

如果有人想搵自己所在車站在圖中的位置, 當然係先看圖例, 找出原來黃點代表 "你在此", 然後再在地圖找有黃點的車站。

如果佢不需要知道自己所在車站在圖中的位置, 或已知道, 而見一車站 ...
理想嘅睇圖方法,當然就係好似你所講
不過以我觀察,大部份睇圖嘅人無咁醒,唔會去圖例搵咗「你在此」先
原帖由 HU6455 於 2011-11-15 03:19 發表
咁多個站咁多張路綫圖, 改左少少野就成張換, 大家覺唔覺是非常浪費金錢, 浪費資源, 非常唔環保呢?

如果少張動的話, 我覺得可以貼label形式點番去, 到儲埋十次八次少改動, 先成張換, 比較合理. ...
之前港鐵改少少圖例,的確係貼label咁貼落去嘅
問題係今次唔係改圖例,係加你在此
如果用貼紙,無錯係環保好多,仲唔洗每個站整一個version添
但係只要有乘客貪玩,將粒黃點貼左去其他地方,咁就出事啦:Q

hkbw 發表於 2011-11-16 00:09

原帖由 K仔 於 2011-11-15 09:28 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

理想嘅睇圖方法,當然就係好似你所講
不過以我觀察,大部份睇圖嘅人無咁醒,唔會去圖例搵咗「你在此」先

之前港鐵改少少圖例,的確係貼label咁貼落去嘅
問題係今次唔係改圖例,係加你在此
如果用貼紙,無錯係環保好多,仲唔洗每個站整一個version添
但係只要有乘客貪玩,將粒黃點貼左去其他地方,咁就出事啦:Q

唔關環保事, 係慳錢者~ 一次過印, 唔駛煩, 又平D ~ 後備都唔駛咁多~
頁: [1]
查看完整版本: 港鐵更換新路綫圖