mattwong09 發表於 2011-11-30 11:22

有關機場快綫列車車廂一問

機場快綫車站的月台都可以容納10車廂長的編組,機鐵列車以後會否都加長至10車廂?
如果是的話,地鐵在購買A-Train時有沒有額外買入車廂以便這樣做?

lrv1092 發表於 2011-11-30 12:54

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111020&sec_id=4104&subsec=11867&art_id=15722535

據新聞內 局長所說
機鐵是蝕本的路線 (雖然數字反映不到實際),
且相信現時車卡數量及班次已夠載
想不到會有什麼理由會再加卡

博覽館站啟用時, 機鐵已由7卡加至8卡

tvcc 發表於 2011-11-30 14:07

回覆 1#的帖子

D字出唔晒, 用圖答往先

mckhgc 發表於 2011-11-30 19:15

回復 3# 的帖子

仲記得通車初期,宣傳強調8分一班(最記得係買左森美小儀個節目既時段做廣告game,背急口令其中一句「每8分鐘又一班」),但不久已削班,至今已有一段長時期係12分一班。
如果已用晒所有後備車都係得8卡/12分一班,係咪即係話,照前地鐵原定最終10卡既計劃,係咪會有增購列車既空間(如果10卡仍維持8分一班)?

離題一講:三大機場公共交通:港鐵機場快線、城巴專利二部、龍運巴士,最好做最唔愁冇客既,係咪只有龍運?

JX9097 發表於 2011-11-30 19:35

回#4

城巴其實都幾好做
各條A線客量都唔差,又收得貴
(當中尤以A21最標青)
E線當中,只有E11較差
但繁時都坐滿要企

3ASV196 發表於 2011-11-30 19:37

其實機鐵客路是否真係咁差, 近年我坐過2-3次....
都係差不多FULL 晒, 有次仲有外國客要企tim....

另外如果變返8分鐘一班, 會唔會影響東涌線班次?

kei_hk 發表於 2011-11-30 22:20

原帖由 3ASV196 於 2011-11-30 07:37 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實機鐵客路是否真係咁差, 近年我坐過2-3次....
都係差不多FULL 晒, 有次仲有外國客要企tim....

另外如果變返8分鐘一班, 會唔會影響東涌線班次?

成日都有人講﹐整條大嶼山線係無得再加班﹐又話青馬橋問題﹐現在已經係最盡班次。

事實係﹐只是現時唔夠車去行﹐唔係到達班次極限。

根據早年立法局文件所提及﹐設計時的最高班次係4.5分一班機場快線﹐2.25分鐘一班東涌線﹐故此8分鐘一班機埸線絕不成問題的。
設計數字上便是這個數﹐實際營運會有所調整﹐但唔會相差太大。

註:經過大家討論過後﹐東涌線的班次會係2.25分係青衣至香港一段﹐而去到東涌係4.5分﹐即梅花間竹。

brian 發表於 2011-11-30 23:19

機鐵運作成本比一般市區線高,載客能力又低…
坐車o既仲有唔少係俾特價車費o既機場員工,
買來回飛o既客收唔足正價錢、即日來回仲要回程免費、仲有果d 2/3/4人行優惠…

93A_S3_6:30am 發表於 2011-11-30 23:26

東涌線就可能真係,但機快照計唔會係唔夠車,
如果唔係港鐵都唔會拎左一抽機快車做後備車啦…

OTIS401 發表於 2011-12-1 00:34

機快通左車咁耐,小弟都只是坐過兩三次
還要是用免費車票來乘坐...:L

btw機快客量少的原因,會不會是和走線有關?
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 有關機場快綫列車車廂一問