港鐵員工 發表於 2011-12-8 18:32

andy92 發表於 2011-12-8 18:59

飲啖水都唔俾 ? :funk:

mattwong09 發表於 2011-12-8 19:10

港鐵附例講明任何飲品都唔俾:funk:

坤仔 發表於 2011-12-8 19:28

咁其實好違反人道姐
唔食野唔飲其他野飲都算
連水都唔得既話我覺得係不能接受:@

HU6455 發表於 2011-12-8 19:29

飲水好似係只限清水, 其實都唔得

AV512 發表於 2011-12-8 20:43

好耐以前聽過有人話蔡德贊(?)講過話飲清水係原則上唔違法 :o

busnrail_fans 發表於 2011-12-9 00:36

早一兩日下午5點幾o係火炭上左架往羅湖/落馬洲方向o既車
上到車見到有個著住制服o既港鐵職員,手上拎住張白紙,企左o係卡同卡中間o既位置 :o
佢去到粉嶺(定太和?我自己都唔係好記得)先落車 :L

唔知關唔關事? :o

kei_hk 發表於 2011-12-9 11:24

原帖由 AV512 於 2011-12-8 08:43 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
好耐以前聽過有人話蔡德贊(?)講過話飲清水係原則上唔違法 :o

附例係講 "不准飲食"﹐同一時間又無提及例外情況。

換句話說﹐一般人飲清水﹐bb仔飲奶﹐甚至你有病要食藥﹐理律上是一律嚴止的。

當然﹐在埸執行職務的職員﹐是可以因應情況去決定檢控與否的。

平田巴總站長 發表於 2011-12-9 11:28

雖然佢個by-law有呢個條例,但係呢d條例根本就係唔合理,好似樓上話職員因應情況去決定,如果佢果日心情唔靚,佢知你係食藥,但係照罰你,你都無佢符
同埋我一直都唔明,點解學生唔比買小童飛,雖然地鐵係有呢條條例,但係個理據係邊呢?根本呢d條例就係不合理

hkbw 發表於 2011-12-9 11:40

原帖由 平田巴總站長 於 2011-12-9 11:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
雖然佢個by-law有呢個條例,但係呢d條例根本就係唔合理,好似樓上話職員因應情況去決定,如果佢果日心情唔靚,佢知你係食藥,但係照罰你,你都無佢符
同埋我一直都唔明,點解學生唔比買小童飛,雖然地鐵係有呢條條例,但係個 ...

附例寫到明, 要有優惠的學生, 而家係要用個人八達通辦理乘車優惠的啦~呢點有咩問題?

法例的執行, 除了依法外, 還要是合情, 合理..同樣標準適用於港鐵執行附例~
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 大家小心D 最近2日多左好多港鐵員工上車查票捉人食野