dippy 發表於 2011-12-12 21:42

UCR683 發表於 2011-12-12 22:13

你試試參考一本叫《世界捷運與輕軌圖鑑》(台灣人人出版社出版),那裡有解釋鐵路的用路權。

93A_S3_6:30am 發表於 2011-12-13 21:48

回復 1# 的帖子

首先路電(tram)同LRT及LRRT*真係兩個定位,有唔同好壞同角色,樓主要搞清楚,
(*註:個人認為現時天水圍區的輕鐵已經可以話達LRRT的定義)

另外,其實當年政府係有意將港島的雙層電車系統複製去大西北,
並邀請九龍倉公司入標,只係九龍倉最多放棄先搵左九鐵去搞,出左今日的輕鐵,

至於點解啟德會用單軌而唔用TRAM/LRT/LRRT,
相信你考慮完沿線條件後自會有答案
(請特別留意九龍灣站同觀塘站連接段以及跑道尾嘅跨海大橋)

lzengalau 發表於 2011-12-13 22:01

回復 1# 的帖子

淨係講交通規劃, 唔同模式有唔同載客能力, 用地量, 走線, 速度限制等等, 再配合沿線土地用途同發展黎揀個岩用既模式. 香港電車算係好彩, 有左巴士(及地鐵)之後無因為行車慢時間長而被淘汰.

輕鐵/軌呢樣野, 通常係巴士飽和但無錢起重鐵既一個解決方案, 能加大載客量之下又能低成本製作.

個人覺得, 大埔沙田上水係可以攪輕鐵黎接駁東鐵(線), 令路面可以少左一批行緊兩三分鐘一班車既巴士線.

至於啓德, 行單軌係空間問題罷, 好難响舊跑道尾搭橋俾輕鐵/電車過番觀塘囉.

Quanta 發表於 2011-12-13 22:09

原帖由 lzengalau 於 2011-12-13 22:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
淨係講交通規劃, 唔同模式有唔同載客能力, 用地量, 走線, 速度限制等等, 再配合沿線土地用途同發展黎揀個岩用既模式. 香港電車算係好彩, 有左巴士(及地鐵)之後無因為行車慢時間長而被淘汰.

輕鐵/軌呢樣野, 通常係 ...

但當輕鐵開咗咁耐蝕足咁耐, 仲點說服人響新界其他地方起新的輕鐵?
新市鎮一般塞車問題都唔算太嚴重, 就算有堆密車的短途巴士都唔係好大問題,
反而你問吓大西北的朋友, 就知輕鐵的優先過路權有幾阻礙交通

lzengalau 發表於 2011-12-13 22:42

原帖由 Quanta 於 2011-12-13 22:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但當輕鐵開咗咁耐蝕足咁耐, 仲點說服人響新界其他地方起新的輕鐵?
新市鎮一般塞車問題都唔算太嚴重, 就算有堆密車的短途巴士都唔係好大問題,
反而你問吓大西北的朋友, 就知輕鐵的優先過路權有幾阻礙交通

邊個話重鐵唔蝕?

沙田新城市一塞車, 巴士點可能唔斷纜? 荃灣葵芳都係新市鎮丫, 大河道, 葵芳站, 昌榮路迴旋處日日都人多車多啦.

杯渡路大家都估唔到輕鐵同車都增長咁多, 宜家分隔左就無事. 青麟路亦一樣. 元朗市中心果幾個路口, 只能要車改道至可以無咁塞.

dippy 發表於 2011-12-14 22:52

DIH 發表於 2011-12-14 23:14

原帖由 dippy 於 2011-12-14 22:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係通常LRT定LRRT都係架空為主
而路面交通通常會用番電車(tram)
一黎地台低D, 二黎可以載多D座位甚至雙層
所以點解輕鐵會喺地面其實都幾奇怪
同埋啟德輕軌個capacity睇落似南港島線, 但係又無用到短編組既重鐵黎行 ...
啟德係環保城,要靜,站又密,所以唔再用準軌重鐵。

其實香港輕鐵這種高地台電車世上都好少有,
其他例子我只知Manchester Metrolink,個樣似到十足十。

兩城的輕鐵概念大約係同步出現,但Metrolink在1987年有revise過,
結果香港輕鐵較早落成,1988年啟用,Metrolink則到1992年才啟用。

既然規劃係同步,就唔存在曼城唔要車而香港要急急起套系統食車的理由。
可能只係當年英國主事的官員有此癖好吧。

HF3204@243M 發表於 2011-12-15 01:10

原帖由 lzengalau 於 2011-12-13 22:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
邊個話重鐵唔蝕?

沙田新城市一塞車, 巴士點可能唔斷纜? 荃灣葵芳都係新市鎮丫, 大河道, 葵芳站, 昌榮路迴旋處日日都人多車多啦.

杯渡路大家都估唔到輕鐵同車都增長咁多, 宜家分隔左就無事. 青麟路亦一樣. 元朗 ... 但係睇番而家既荃中、沙中同葵芳新都會
如果條輕鐵仲放喺地面
基本上除咗冇位起之外,對減少塞車睇落冇咩幫助
(荃灣而家起咗條大河道行人天橋,更加冇可能起到)

lzengalau 發表於 2011-12-15 11:55

原帖由 dippy 於 2011-12-14 22:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係通常LRT定LRRT都係架空為主
而路面交通通常會用番電車(tram)
一黎地台低D, 二黎可以載多D座位甚至雙層
所以點解輕鐵會喺地面其實都幾奇怪
同埋啟德輕軌個capacity睇落似南港島線, 但係又無用到短編組既重鐵黎行 ...

呢種比重鐵細載客量既軌道交通, 有好多種叫法 - light rail, light railway, tram, tramway, metro 等等... 如果規格上近重鐵既會叫番 rail 果邊多, 近街/路面車果邊會叫 tram 多.

低唔低地台, 雙唔雙層, 純粹係設計同運作問題, 外國唔鍾意街邊成舊石屎放响度, 又或者要响街中間行, 甚至連月台都起唔到, 就揀低地台系統. 雙層就更少, 高度限制同樓層間上落慢都係考慮因素, 一d古老城區宜家連電纜杆都唔俾起, 結果走左套地面供電系統(唔係 3rd rail)出黎.

無乜好奇怪, 輕鐵/軌行隧道兼地底有站既都有.

頁: [1] 2
查看完整版本: 路面電車V.S.輕軌