kenchan 發表於 2006-2-12 10:33

cruisesnet 發表於 2006-2-12 10:53

我果年miss直情吾教

理由:
1.教左你地都吾識,浪費時間
2.少考
3.出左你地都吾會答,因為吾識
4.老師的提示:出都千萬吾好選果題

3ASV196 發表於 2006-2-12 11:03

原帖由 kenchan 於 2006-2-12 10:33 發表
【明報專訊】90年代至今的中學會考生,相信都「領教」過中文科《聽陳蕾士的琴箏》一文。作者把琴音化成文字,將曲譜變成詩畫,化聽覺為視覺。琴音是銀暈,又是香氣﹔是朝霞,又是萬籟。天馬行空的文句10多年來把1 ...

教我中文的阿sir, 自己真係去聽埋陳蕾士現場表演琴箏, 佢自己直言都
話唔太明有關文章..ahahahah, 話自己唔識音樂...ahha

KF8311 發表於 2006-2-12 11:29

想當年小弟學校考mock 都有考呢科,都唔知係咪玩我地;P

B12 發表於 2006-2-12 12:41

所以今年考會考的我亦選擇放棄黃生課「威士忌加白蘭地」

chrisappear 發表於 2006-2-12 12:53

原帖由 cruisesnet 於 2006-2-12 10:53 發表
我果年miss直情吾教

理由:
1.教左你地都吾識,浪費時間
2.少考
3.出左你地都吾會答,因為吾識
4.老師的提示:出都千萬吾好選果題
兩面睇:出題的話,佢唔敢出太難,因為<聽陳蕾士的琴箏>有幾難明,大家心照不宣.
我考CE那年,正好有出,結果考生選題一面倒.

053h4 發表於 2006-2-12 13:10

haiwang 發表於 2006-2-12 13:40

我今年考會考,如果有出都應該唔會選<陳蕾士>,除非<陳蕾士>佔該題很少分(3分或以下),而該題大部分都是出我十分熟的課文

P.S.呢度好似唔可以直接轉貼報章內容

fuwing 發表於 2006-2-12 15:07

我舊年考仲諗住實出呢課~~ 讀熟左~~
因為睇過past paper d 題目其實唔難~~
反而我學校出o個d 卷仲難過佢...

JX9097 發表於 2006-2-12 16:56

基本上9成9考生都係唔會讀陳蕾士
因為每年都只係出十數課
仲可以6揀4
左計右計都係唔讀為妙

我當年都係特登唔讀呢篇新詩(但有讀同課另外兩首詩)
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 《聽陳蕾士的琴箏》明年絕響 難倒會考生 黃國彬致歉