darkdark 發表於 2006-2-12 16:53

怎樣將圖片中文字轉化成一個純文字word檔呢??

本人由scaner中scan了一些書本上得來文字圖片, 怎樣將圖片中文字轉化成一個純文字word檔呢??

kiwai 發表於 2006-2-12 17:01

原帖由 darkdark 於 2006-2-12 16:53 發表
本人由scaner中scan了一些書本上得來文字圖片, 怎樣將圖片中文字轉化成一個純文字word檔呢??

如果已經scan左落電腦, 那只有一個辦法.........利用鍵盤親手把圖片中文字輸入電腦

darkdark 發表於 2006-2-12 17:21

原帖由 kiwai 於 2006-2-12 17:01 發表

如果已經scan左落電腦, 那只有一個辦法.........利用鍵盤親手把圖片中文字輸入電腦 聽朋友說有程式可以幫手, 但朋友忘記了是甚麼程式, 可否help me??

BL69 發表於 2006-2-12 19:31

果類software........好似叫OCR(可能記錯)
有D scanner都會送

superay 發表於 2006-2-12 19:45

這一類軟件的確叫OCR

這種程式是有得賣的,但價格很貴,最好都是用Scanner送的那套(多數都有)
有些Scanner索性把OCR融合在掃描程式(例如HP)。

darkdark 發表於 2006-2-12 21:01

原帖由 superay 於 2006-2-12 19:45 發表
這一類軟件的確叫OCR

這種程式是有得賣的,但價格很貴,最好都是用Scanner送的那套(多數都有)
有些Scanner索性把OCR融合在掃描程式(例如HP)。

本人沒有OCR, 如果是一張由dc影出來的文字圖片, 怎樣將圖片中文字轉化成一個純文字word檔呢?

gn3509 發表於 2006-2-12 22:32

原帖由 darkdark 於 2006-2-12 21:01 發表

本人沒有OCR, 如果是一張由dc影出來的文字圖片, 怎樣將圖片中文字轉化成一個純文字word檔呢?

若果冇OCR軟件,只可 以講句:無能為力
巧婦難為無米之炊

3av188 發表於 2006-2-13 00:10

原帖由 darkdark 於 2006-2-12 21:01 發表

Microsoft Office 2003有附有工具:Microsoft Office Document Imaging,可以一試,但未必成功。

Ketsu 發表於 2006-2-13 02:01

不過老實講
用OCR有時都唔好期望佢咁高
尤其係跟printer送果d
佢成功認番果個中文字出黎既成功率都唔太高
用英文就高d 既

nwfb1601 發表於 2006-2-13 11:40

原帖由 3av188 於 2006-2-13 00:10 發表

Microsoft Office 2003有附有工具:Microsoft Office Document Imaging,可以一試,但未必成功。
呢個我以前都用過,不過就唔係好掂。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/undecided.gif

我以前試過將一本 CD 歌詞集用佢0黎 scan 落電腦,結果竟然
認0左一大堆粗口俾我...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/shocked.gif
頁: [1]
查看完整版本: 怎樣將圖片中文字轉化成一個純文字word檔呢??