港鐵員工 發表於 2012-1-13 11:42

ccicoltd 發表於 2012-1-13 17:04

過境線加車還得香港和中國海關配合,車太多人太多,關口來不及處理,問題反而更大。

kp3011 發表於 2012-1-13 17:13

標題就農曆新年,內文就春節,寫稿位仁兄到底係大陸人定香港人 :L

kei_hk 發表於 2012-1-13 18:03

原帖由 ccicoltd 於 2012-1-13 05:04 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
過境線加車還得香港和中國海關配合,車太多人太多,關口來不及處理,問題反而更大。

事實係關口開放時間係2地政府決定的﹐一般情況下係唔會在個別日子廷長。

當關口沒有延長開放﹐邊境車站自然沒有乘客使用﹐所以便唔會有通宵服務。

如果﹐關口有特別事而延長開放﹐鐵路也會配合延長服務的。

HU6455 發表於 2012-1-13 21:03

大家有冇發覺, 港鐵每次加強服務, 都會只係荃灣線, 觀塘線, 港島線. 將軍澳線, 呢D前地鐵路線, 前九鐵果D, 永遠都無份
東鐵過境行通宵確係唔係M記話事, 但平時過境既班次都好應該加強下

mmlcs36 發表於 2012-1-13 22:55

danielkwong 發表於 2012-1-14 10:26

:lol 港鐵就真系發財啦,今年又有機會加價。

HU6455 發表於 2012-1-14 13:42

原帖由 mmlcs36 於 2012-1-13 22:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

8時半以後已經維持4分鐘一班
又唔係有客上唔到車
已經咁密仲要加?

如果用"又唔係有客上唔到車"既定義先去加班, 咁講真有幾可會做到"又唔係有客上唔到車"?
過境既車永遠都係北面全滿, 南面全吉, 但大部份人都寧願係北面等多幾部, 都唔會走去南面等
同埋"8時半以後已經維持4分鐘一班", 無錯係平均係4分, 但事實上係羅湖-(3分)-落馬州-(3分)-羅湖-(6分)-羅湖-(3分)-落馬州-(3分)-羅湖....
番開新界既人, 都知其實羅湖車係每6分鐘先一班, 依家8時半後大量自由行番大陸, 做成羅湖迫爆既現象
類似情況係早上午飯前既時間, 南落羅湖車, 去到上水都一樣迫爆自由行

mmlcs36 發表於 2012-1-14 14:33

頁: [1]
查看完整版本: 港鐵農曆新年加強服務 行政總裁祝市民:「恭喜發財」