ES464470X 發表於 2012-1-22 17:04

港鐵冬季早上繁忙時段關閉部分入閘機

http://hk.news.yahoo.com/%E6%B8% ... 9%9F-231200496.html

港鐵今個冬季開始,早上繁忙時段會關閉荃灣線及觀塘線,
九個站的部分入閘機,限制人流。港鐵指,上一個冬季,
荃灣線及觀塘線車廂按緊急通話器,反映車廂太焗不適的乘客,
比秋季上升約一倍,為免阻礙列車運作及改善車廂環境,
決定採取措施,阻截人流,
強調兩條線繁忙時段載客量維持約七成,不存在飽和問題。

鐵路管理及專業人員工會主席黃源活相信,措施是基於安全考慮。
不過有學者認為,做法反映港鐵傳統線路載客量開始飽和,
立法會交通事務委員會主席鄭家富亦表示,
港鐵繁忙時段列車班次接近臨界點,
會要求港鐵研究是否可以改善訊號系統,增加班次,
及促請政府研究巴士分段收費,吸引短途乘客選搭路面交通工具。

===========================================================
原來觀塘綫同荃灣綫繁忙時間載客量得果七成, 不存在飽和問題?
真係唔知港鐵條數點計出黎(唔通去到尾二個站好多人落晒車先計);P
如果載客量真係得七成, 車廂未迫滿人, 乘客企得鬆動,
咁點解會多左乘客因車廂太焗不適而需要按緊急通話器?:P

GCx468 發表於 2012-1-22 17:53

好彩鄭家富都識話"去吸引短途乘客選搭路面交通工具",

睇怕港鐵都係要堅持 M-Train:375人/卡 千九: 2XX/卡 呢d講法, 達到左先叫飽和? 有咩可能達到呢d"目標"呀?

香港都有肥人架! 睇下YouTube, 日本o個d推擠上車方法+沙甸魚車廂, 香港人會受咩?
你估呢到係大陸, 隨便都可以推人咩?

要塞375落一卡M-Train, 每個車門區域(兩道門之間)都起碼要企到45個人?
eg. ABC中學5A班, 一班42人我要塞曬全班同學+班主任+副班主任, 共44人入兩道門之間既企位區
如果ABC中學F.5有5班, 我要塞曬呢5班各44人入去同一卡裏面, 跟住我要再塞155個人入去呢一卡, 得咩?

DC3938 發表於 2012-1-22 20:13

係唔係要一車推一車至叫做載客量全滿?

barking 發表於 2012-1-22 20:18

政府十多年前推廣的彈性上班時間似乎不了了之…

至於分段收費吸引乘客搭巴士,效果不大,畢竟路面太塞車了。

dippy 發表於 2012-1-22 20:22

kei_hk 發表於 2012-1-22 22:21

港鐵指,上一個冬季,
荃灣線及觀塘線車廂按緊急通話器,反映車廂太焗不適的乘客,
比秋季上升約一倍,為免阻礙列車運作及改善車廂環境,
決定採取措施,阻截人流,

真係好笑﹐夏天問題不大﹐秋天都無大問題﹐冬天反而出事。

點解?

咪係MTR借環保之名而去慳錢囉。

夏天﹐25.5度﹐我相信不少人都會覺得在人多的環境是唔足夠的。
幸好﹐大家都係穿的薄。

秋天﹐多了人反映太焗﹐原因係外邊天氣涼﹐所以衣服多了﹐最少都多件風褸。

去到冬天﹐一般人無理由不是穿長衫厚褸的﹐像是今天去到10度(甚至以下)﹐羽絨大褸唔少得。
但係﹐空調系統又是幾多度?唔知又係唔係25.5度呢?

冷氣工程的人會同你講﹐冬天的冷氣﹐其實係要比夏天開得大﹐大約20度做標準。
但唔好以為用電量會增加﹐其實都是分別不大﹐原因係同外面天氣有關。
反而﹐不調低溫度﹐冷氣機只會不停地開細風﹐空氣會流通不足的。

不調低溫度﹐另一處理方法是開大抽風﹐但用電量會增加的。

同時大家穿衣厚了﹐調低溫度是給大家容易適應溫差﹐也不用一入室內即刻要除褸。
試問大家在人多擠迫的地方﹐要手拿厚褸係幾不方便的事。

kp3011 發表於 2012-1-22 22:30

原帖由 GCx468 於 2012-1-22 17:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
好彩鄭家富都識話"去吸引短途乘客選搭路面交通工具",

睇怕港鐵都係要堅持 M-Train:375人/卡 千九: 2XX/卡 呢d講法, 達到左先叫飽和? 有咩可能達到呢d"目標"呀?

香港都有肥人架! 睇下YouTube, 日本o個d推擠上車方 ...

數字錯晒

Mod Train full laden 得 312 , crush laden 係 450
千九 full laden 336 , crush 452

mmlcs36 發表於 2012-1-22 22:36

4437 發表於 2012-1-22 22:37

如果乘客因為港鐵封閘而要排隊入閘, 睇怕初期都會有唔少乘客因為要求開閘而鼓譟, 甚至造成混亂...

kei_hk 發表於 2012-1-22 23:01

原帖由 mmlcs36 於 2012-1-22 10:36 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

而家市區線的車係咁SET TEMP.
冬天22度
夏天24度

唔知車站大堂及月台又幾多度?
頁: [1] 2
查看完整版本: 港鐵冬季早上繁忙時段關閉部分入閘機