咖喱 發表於 2006-2-14 18:30

<<急問>> 藍田 --> 北角城市花園酒店~

因為小弟聽日去見工, 想問o下由藍田地鐵站 --> 城市花園酒店搭咩車最準時同最快呢 ??
大約下晝 1 點由藍田去的話, 如果係 619 o既邊個站最近 ?? 要幾耐呢 ??
搭地鐵o既o向炮台山邊個出口出最近 ?? thx~ :P

ccicoltd 發表於 2006-2-14 18:37

619 線可往美麗閣或炮台山地鐵站下車,兩者距離酒店的步程相若,不過感覺上地鐵站較近;
地鐵炮台山站應選 B 出口,到地面後右轉前行到炮台山道口,橫過馬路沿大強街直出便到。

咖喱 發表於 2006-2-14 18:44

原帖由 ccicoltd 於 2006-2-14 18:37 發表
619 線可往美麗閣或炮台山地鐵站下車,兩者距離酒店的步程相若,不過感覺上地鐵站較近;
地鐵炮台山站應選 B 出口,到地面後右轉前行到炮台山道口,橫過馬路沿大強街直出便到。

哦, 唔該o西~ :P

cong 發表於 2006-2-14 21:36

HK104 發表於 2006-2-15 09:47

巴士同地鐵差唔多遠,都要行5分鐘左右,當然地鐵仲要加由月台上地面時間。
車程,619約10分鐘,地鐵因要轉2次車可能耐少少。

咖喱 發表於 2006-2-15 10:45

原帖由 HK104 於 2006-2-15 09:47 發表
巴士同地鐵差唔多遠,都要行5分鐘左右,當然地鐵仲要加由月台上地面時間。
車程,619約10分鐘,地鐵因要轉2次車可能耐少少。

我都知 619 同地鐵都好快, 但係有無人知果時 619 係幾多分鐘一班呢 ?? thx~
仲有就係果段時間係九巴定城巴 ??

mtrpong 發表於 2006-2-15 14:52

601,619,671

nwfb1601 發表於 2006-2-15 16:06

原帖由 咖喱 於 2006-2-15 10:45 發表

但係有無人知果時 619 係幾多分鐘一班呢 ?? thx~
13-14 分鐘一班。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/wink.gif

barca_399 發表於 2006-2-15 22:19

原帖由 HK104 於 2006-2-15 09:47 發表

由月台上地面真係幾遠o下,
真係要搭地鐵就一定唔好企車頭,有排行先行到扶手梯...
最好企中間位置...:)

da54 發表於 2006-2-16 02:46

原帖由 ccicoltd 於 2006-2-14 18:37 發表
LV116 兄,兩個站差好遠呢...
城市花園酒店已經好近炮台山地下鐵路站,美麗閣行過去都要行半個地鐵站。
所以都係炮台山地鐵站落車最好~:)

另外 671 就要係新時代廣場落車 (亦係美麗閣之後果個站)~
頁: [1] 2
查看完整版本: <<急問>> 藍田 --> 北角城市花園酒店~