港鐵員工 發表於 2012-2-5 15:42

toyl 發表於 2012-2-5 15:59

呢班人無記錯係負責安裝幕門果間外判公司請既,以前得個企字,係呢幾個月先至要佢地舉牌吹雞。

GCx468 發表於 2012-2-5 21:52

原帖由 toyl 於 2012-2-5 15:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
呢班人無記錯係負責安裝幕門果間外判公司請既,以前得個企字,係呢幾個月先至要佢地舉牌吹雞。
點解港鐵多年o甘抗拒吹哨子? 記得細個搭黃頭火車時九龍塘係有吹哨子!
2006年我去台北, 搭幾廿次捷運都見唔到關車門要take two! 台北車站繁時每班都有月台職員舉旗吹哨子!
相反香港正正衝門事故泛濫, 一陣之後地鐵就賣"停低你最精!"電視廣告

如果係呢幾個月先開始吹哨子 (12月/1月先開始?), 會唔會同新CEO有關, 佢既決定?

(題外話: 小學教師同我講: "吹雞"一詞已唔講得, 要改叫吹哨子)

JA5674 發表於 2012-2-6 11:00

原帖由 GCx468 於 2012-2-5 21:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

點解港鐵多年o甘抗拒吹哨子? 記得細個搭黃頭火車時九龍塘係有吹哨子!
2006年我去台北, 搭幾廿次捷運都見唔到關車門要take two! 台北車站繁時每班都有月台職員舉旗吹哨子!
相反香港正正衝門事故泛濫, 一陣之後地鐵就 ...

吹哨子呢樣野已經唔係最近既事..
唔知係你少搭港鐵定係咩啦..

有一樣野想講.. 唔係人地國家成功..
你照人地咁做OK.. 要睇留當地文化..

香港? 我想講做咩都唔可能叫人阻止衝門..
唯一真係要乘客配合先可以減少彈門次數..

lrv1092 發表於 2012-2-6 23:38

其實吹雞(哨子)響部份乘客角度
反而係提醒 佢要快d跑入車

加上外判工都係打份工, 佢又唔會鬧同罰你
拎牌攔/阻住乘客, 可能仲鬧返個staff轉頭添

busfunfun 發表於 2012-2-7 07:42

你睇下個月台SA吹多兩次雞D客投唔投訴你:L

hkbw 發表於 2012-2-7 17:25

原帖由 lrv1092 於 2012-2-6 23:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實吹雞 響部份乘客角度
反而係提醒 佢要快d跑入車

加上外判工都係打份工, 佢又唔會鬧同罰你
拎牌攔/阻住佢, 可能仲鬧返你轉頭添

小心呀, 你咁打, 警方以為你拉一百幾十人出來的呀..

笑講完, 講正題~

而家D人就係呢個做客大晒既諗法, 攪到個個做SERVICE既唔咁REGULATE人...真係..乜方法都冇用啦咁既話~

3ASV196 發表於 2012-2-7 18:52

其實衝門問題, 的確好難搞, 正常香港人, 你見到巴士埋站, 見到lift開門, 都會去追la,
根本唔係針對鐵路本身, 而是香港人生活慣左快, 見到車到站就自然想上埋車...
再點宣傳都好難改呢d習慣....

港鐵要做的(其實都做緊), 係盡量減少因衝門而影響車務, 如避免多次重開車門,
列車間距之問題(之前係度都討論過), 這比請更多人睇住每一車門更有效處理問題

hkaiw 發表於 2012-2-7 19:29

另外近期金鐘站下層月台往大堂層的跨層上行扶手電梯正在大修,有兩位月台助理長期站崗,不知道那兩位月台助理是否也是外判。

GCx468 發表於 2012-2-8 01:40

原帖由 3ASV196 於 2012-2-7 18:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實衝門問題, 的確好難搞, 正常香港人, 你見到巴士埋站, 見到lift開門, 都會去追la,
根本唔係針對鐵路本身, 而是香港人生活慣左快, 見到車到站就自然想上埋車...
再點宣傳都好難改呢d習慣....

港鐵要做的(其實都 ...
點宣傳? 夠唔夠膽教育市民"維持99.9%之港鐵準時度除靠維修保養避免故障, 更加要靠乘客不衝門不阻礙車門關閉!"?
即係嚴厲d講句 "鐵路準時, 乘客有責"
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 大家有無發覺港鐵近期請左好多外判車站助理