鄭笑 發表於 2006-2-15 16:32

3ASV196 發表於 2006-2-15 18:49

原帖由 鄭笑 於 2006-2-15 16:32 發表
補課與補習?
大家覺得邊個好D呢?

有時見到有D學校補課補到好癲,好似今年,年初四已經有人要返學補課…

其實補課有無用呢?

我覺得就一般囉,好睇個老師,因為D老師真係唔知佢講乜的,有時仲衰到罰 ...

補課要睇下補乜, 如果之前教唔晒, 當然要補, 但如果唔係, 我覺得作用唔大...
我中學政策/傳統, 本身唔太支持有補課o既, 即使我f.5/f.7, 都極少補課, 除左
之後故意去練中文oral 外..因為平時老師, 都有正式時間去教, 而且我會覺得,
教得耐多d, 都唔代表係好d, 平時唔明去問, 已經足夠.....(有d學校f.1都有補課,
都唔知補黎做乜)

而補習, 就要睇下乜形式了, 如有d係特別針對公開試的....教法唔同一般學校的,
我自己會覺得對部分人係有用的...而且人好衰的性格, 要另外俾錢的, 會特別
有心上, 至於私人補習, 我未試過....講唔到...

kwyeung 發表於 2006-2-16 00:29

七年的中學生涯, 小弟補課的次數一隻手數完都仲有剩,
唔計長期蛇王從不教書那些, 就算而家A-level 唔補課一樣
早幾個月教完書...

有時我見其他學校補課補到濫哂, 暑假可以有大半用黎補課,
但教書唔係話時數越長就越好, 好多時講完最基本、最重要的
資料已經可以, 有部份根本可以俾學生自己讀。聽朋友講,
要補課主因係老師講得過份詳細, 或者係上課時間因各種理由
離奇消失而教唔哂書。如果因為咁而要補課, 個起因已經唔正常。

至於補習, 同補課無得比較, 大家本質已經唔同, 前者針對考試,
後者原因五花八門, 但肯定非全為考試。

a182_a223 發表於 2006-2-16 02:47

學校補課應該主要是為了課程進度, 補習則是為了學一些考試技巧及貼題,
而補習社大行其道, 不多不少就是因那些補習名師的貼題資料

CK4013 發表於 2006-2-16 17:59

原帖由 kwyeung 於 2006-2-16 00:29 發表
七年的中學生涯, 小弟補課的次數一隻手數完都仲有剩,
唔計長期蛇王從不教書那些, 就算而家A-level 唔補課一樣
早幾個月教完書...

有時我見其他學校補課補到濫哂, 暑假可以有大半用黎補課,
但教書唔係話時數越長就越好, 好多時講完最基本、最重要的
資料已經可以, 有部份根本可以俾學生自己讀。聽朋友講,
要補課主因係老師講得過份詳細, 或者係上課時間因各種理由
離奇消失而教唔哂書。如果因為咁而要補課, 個起因已經唔正常。
所以有時就係取決於學生自已學習的主動性

有好多學生都係等老師"畏"佢地
攪到老師不得不補課

講起補課同補習
我記得以前中四暑假都係補課由七月尾已經開始
不過我有班同學需要上街外的補習堂
原因係班同學認為出面俾哂錢,而且出面係講考試技巧(速成),
所以唔想上補課(教書同做習作)而浪費時間
結果有四份三人都"走堂"(我自己從未補過習)

有學生的家長向校長反映補課時間太長
及後,老師開始向這批學生大發雷霆
經過幾年後,老師仍對這批學生感覺到十分憤怒

LN9267 發表於 2006-2-17 18:40

我學校設導學班,考試成績唔好就要去。F.4,5全班一定要補。

也好ge,提升水平。

SSBT 發表於 2006-2-18 00:22

我覺得補課作用不大…
學生返去補課全部都係被迫的,
又唔駛自願,
又唔駛交錢,
咁自然返左去補課,
都只係驅殼響課室,
靈魂響屋企…
頁: [1]
查看完整版本: 補課與補習?