kei_hk 發表於 2012-3-10 12:17

WIN 8 速成問題

剛剛裝完WIN 8﹐用速成打中文。

選字表入面的排位﹐有些/有時同舊版排位相同﹐有些又排位完全唔同。

有什麼方法把排位轉番原本的排法?

PS. 而家成日打選錯字﹐同埋有排搵:'(

AVD1 發表於 2012-3-10 15:09

原帖由 kei_hk 於 2012-3-10 12:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
剛剛裝完WIN 8﹐用速成打中文。

選字表入面的排位﹐有些/有時同舊版排位相同﹐有些又排位完全唔同。

有什麼方法把排位轉番原本的排法?

PS. 而家成日打選錯字﹐同埋有排搵:'( ...
事先我自己冇用 Windows 8 Beta
但係我而家自己諗緊可唔可以同用 Mac 機方法咁樣解決 - 即用第三方輸入法 - e.g. 香草輸入法 (如果我冇記錯好似有 Mac 機版本, 但係有冇 Windows 版本我又唔清楚)
至於其他第三方輸入法(即我意指睇下有冇第三方輸入法去幫到你), 至於第三方係唔係 100% = 舊版 Windows 我自己呢個又真係唔多清楚, 只係我知道我識人用 Mac 機會用香草打, 原因就係似 Windows 速成排位版本 ~

唔知幫唔幫到你,
不過好老實講, 而家我終於知道打倉頡好處起邊,
雖然我自己係用速成, 但係而家起 iPhone 搵字都搵到我死死下, 如果你同我講 Windows 8 都變埋真係 :Q

=== 岩岩搵到小小資料 ===
睇下呢度又幫唔幫到你
http://hohayo.pixnet.net/blog/post/25726701-%E7%A7%BB%E6%A4%8Dxp-'-%E5%80%89%E9%A0%A1,%E9%80%9F%E6%88%90%E8%BC%B8%E5%85%A5%E6%B3%95-'-%E5%88%B0windows-7%E4%B8%AD

kei_hk 發表於 2012-3-10 15:47

原帖由 AVD1 於 2012-3-10 03:09 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

事先我自己冇用 Windows 8 Beta
但係我而家自己諗緊可唔可以同用 Mac 機方法咁樣解決 - 即用第三方輸入法 - e.g. 香草輸入法 (如果我冇記錯好似有 Mac 機版本, 但係有冇 Windows 版本我又唔清楚)
至於其他第三方輸 ... 其實﹐VISTA & WIN 7 的速成排位﹐是同XP 相同的﹐唔會有問題。

令人不便的﹐只是中英轉移有些少唔同﹐不過我家中用VISTA﹐公司用XP﹐早已習慣﹏

不過﹐我只是想知有沒有自己設定問題﹐令排位有部份不同。
而家﹐最抵死的係........ 部份組合(頭碼+尾碼)係同以往一樣﹐但又有組合係排位不同(似係頭尾倒轉排:L)﹐真吹賬。

以前﹐我都試過把XP的輸入法移植到VISTA使用﹐但其實係好唔穩定的﹐所以都唔會做此方法。

我短期內唔會找方法處理﹐因為我是找了另一隻Harddisk 去安裝 win 8的。
我只是想試下手上舊軟件(如OFFICE) 可否在WIN 8 64-BIT 上安裝運行。

我只需關機﹐把CABLE 插回原有的HARDDISK 便可用回原本的VISTA。

轉回VISTA後﹐下面示範例子﹐「試」字是在第2頁第4個字。WIN 8 係第4-5頁:L

頁: [1]
查看完整版本: WIN 8 速成問題