hkth 發表於 2012-4-10 20:11

[轉貼]政府不考慮把啟德單軌延至土瓜灣, 九龍城及新蒲崗

香港電台報導:
啟 德 單 軌 列 車 不 伸 延 至 土 瓜 灣 九 龍 城 新 蒲 崗

有 區 議 員 指 當 局 研 究 高 架 單 軌 列 車 系 統 欠 全 面

--如果需要延至土瓜灣,九龍城及新蒲崗的話, 這就可能需要另建新線, 與即將興建的沙中線重疊了.

053h4 發表於 2012-4-11 08:19

leochill 發表於 2012-4-11 09:09

原帖由 053h4 於 2012-4-11 08:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
根本唔應該起,電動巴士專線,無軌電車都做到同平過佢
就算電動巴士每部成本要1000萬, 120億都可以買到 1200部了,
假設啟德區需要300部巴士, 都夠用4代車了

DIH 發表於 2012-4-11 15:20

要環保唔一定要單軌
不知黎大工程師有何高見?

這條單軌一定係旅遊觀光性質大於一切,唔知係咪又係旅遊事務署的主意?

我就唔望佢駁土瓜灣,我想佢上觀塘山,但應該冇可能。

053h4 發表於 2012-4-11 16:13

lrv1092 發表於 2012-4-11 20:09

旅遊項目的話..... 係咪要拍住昂平360咁百幾蚊程:L

kychung 發表於 2012-4-14 10:14

用巴士有個前提
係全個新區要限制公共交通工具以外既車駛入
但係無可能咁做
做唔到既話咁巴士能唔能夠做到令人滿意既效率係個問題
再講如果單以投資幾多去講效益
咁大西北就無point起輕鐵(當然有人的確咁唸)
新加坡亦都無point去起膠輪輕軌
雖然我認為廣州果條就真係多餘

kychung 發表於 2012-4-14 10:15

回復 6# 的帖子

報紙已經話過價錢會係4至7蚊
雖然我覺得以區內短程鐵路系統黎講係太貴

053h4 發表於 2012-4-14 10:51

Kaix 發表於 2012-4-14 12:47

啟德站周圍主要係住宅區, 去啟德跑道旅遊區需求應該好細,
單軌去啟德站主要目的只係接駁沙中線,
咁其實將單軌改經宋皇台站再經亞皆老街延去旺角會唔會比淨係去啟德站合乎成本效益多d呢,
始終旺角<>九龍城客源係非常龐大, 再加上啟德跑道旅遊區都需要直達市中心的交通,
我相信咁樣成個系統客量一定多3-4倍以上, 旺角<>九龍城段亦可補貼客量較少的啟德段

另外其實點解個單軌成本會咁貴, 幾乎同南港島線差唔多貴,
但單軌全線架空, 沿線除觀塘一小段之外又未發展, 點解要成120億咁貴!!??
單軌又唔係d咩高科技野:L

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: [轉貼]政府不考慮把啟德單軌延至土瓜灣, 九龍城及新蒲崗