dippy 發表於 2012-4-15 20:10

Anpretext 發表於 2012-4-15 20:17

東涌線/機場快線都開百幾...事實證明唔會頂唔住

~誰@359~ 發表於 2012-4-15 21:03

用AC定DC,一開始係考慮到變電站個數量同位置
東鐵電站唔多,距離遠,所以用AC去減低個loss
而地鐵就調返轉,距離短,亦都方便D去整變電站,所以用DC

西鐵都可以話係因為長途,所以用AC
但相信個主要原因同東涌線用DC一樣,都係因為公司本身系統做開AC定DC…

053h4 發表於 2012-4-15 21:30

dippy 發表於 2012-4-15 21:43

kei_hk 發表於 2012-4-15 21:57

原帖由 dippy 於 2012-4-15 09:43 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

即係當年西鐵選用25kV AC都係就番強國國鐵既標準以便將來膠鐵行共軌果陣過到?

成個九廣鐵路都是行AC﹐而且一早已經有計劃係東西鐵係會連接﹐在尖東站完成之時﹐已經有人講尖東站本身是西鐵的一部份﹐只是提早興建借給東鐵暫時使用。

所以﹐即使有無預國內直通車﹐都唔存在要考慮用DC。

試想一下﹐如果西鐵及馬鐵不是行AC﹐當日又點可以把車調來調去(馬鐵車調去西鐵)﹐又點可能會有沙中線﹐馬鐵會併入西鐵。

而西鐵仲有「北環線」的﹐由錦上路做分支﹐去到落馬洲站﹐又係會同現時東鐵接合。
再加上尖東紅磡的接合﹐已經係100%唔會考慮用DC了。

正如﹐點解地鐵的東涌線/機場快線都要用DC 一樣﹐雖然現時實際上唔會有機會接合做營運。
不過﹐在荔景站是有渡線互通的。而計劃發展也會在港島延伸﹐有機會同現時港島線接合。

最重要﹐2間公司(未合併之前)都只需行一種電力模式﹐唔駛培訓員工處理2種電力系統﹐唔駛處理2種電力的設備檢查維修問題﹐可專心處理及KEEP零件﹐可提升成本效益。

HR1377 發表於 2012-4-15 22:05

原帖由 kei_hk 於 2012-4-15 21:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

成個九廣鐵路都是行AC﹐而且一早已經有計劃係東西鐵係會連接﹐在尖東站完成之時﹐已經有人講尖東站本身是西鐵的一部份﹐只是提早興建借給東鐵暫時使用。

所以﹐即使有無預國內直通車﹐都唔存在要考慮用DC。

試想一下﹐如果西 ...

輕鐵係用DC,不過電壓與前地鐵不同。

dippy 發表於 2012-4-15 22:08

dippy 發表於 2012-4-15 22:11

kei_hk 發表於 2012-4-15 22:19

原帖由 dippy 於 2012-4-15 10:11 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

接唔接合唔係大問題
反而想知點解當年會走左兩套系統出黎
電氣化火車同地鐵都係同期出現既產物
如果因為電站問題
咁火車都可以同地鐵一樣每個車站都設電站
即使站距長到好似青衣-東涌咁
都一樣暢行無阻喎

定係當 ...

如果當年係無想過今天的網絡發展﹐單是以當時的PLAN 去決定AC 及 DC﹐又係好簡單便估到2鐵的決定係點解。

AC 行長距離的確是較優勝﹐變電站可以少好多。
DC 應用在地鐵又的確有優勢﹐因電纜同車頂距離﹐的確係少好多﹐在差不多全隧道的環境﹐在挖掘成本又會平一些。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 有關鐵路供電系統數問