tofu 發表於 2012-5-25 08:39

港鐵重推搭十送一

港鐵加價 擬回贈「十送一」(綜合報道)(星島日報報道)去年大賺一百四十七億元的港鐵,下月將按照「可加可減」機制,自動加價百分之五點四。政府早前已表明,要求港鐵將加價後額外多賺的六億元,全數回贈乘客。
  消息稱,港鐵董事局在政府代表及非官方董事極力游說下,已達成共識,最快今日公布,傾向以「搭十送一」方式回饋乘客,並會取消搭滿一百元才送一票的限制。但有立法會議員仍認為,港鐵應該凍結加價,並檢討可加減機制。
  一周計算 沒百元限制
  港鐵第三年按「可加可減」機制加價,去年盈利高達一百四十七億元,下月仍可自動加價百分之五點四,惹來群情洶湧,早前多個政黨表明反對港鐵加到盡,加上早前港鐵頻頻故障,令市民不滿增加。
  早前港鐵董事局的三名政府代表和非官方董事,亦向港鐵董事局提出,要求將加價後多賺的六億元收益,全數回贈市民,最終獲得接納,並開會研究回贈方式。
  港府消息稱,港鐵初步傾向以「搭十送一」方式,向一周內坐滿十次港鐵的市民,回贈一張免費單程車票。
  去年港鐵按可加可減機制自動加價百分之二點二,亦同時推出「搭一百賞一票」優惠,但被批評諸多限制,限定周一至周五搭滿一百元才有此優惠。據了解,今次港鐵將取消搭滿一百元的金額限制,只需搭滿十程即可。消息稱,港鐵將會盡快宣佈優惠,最快今日公布詳情。
  議員促檢討「可加可減」
  不過工聯會立法會議員王國興卻認為,「搭十送一」仍是小恩小惠,認為港鐵自動加價百分之五點四才是問題,應該凍結加價,「不是所有港鐵乘客都一定受惠,加價還要逼人一星期坐足十程港鐵?」他說,港府雖然有出力游說港鐵董事局將額外多賺的六億元回贈乘客,但港府作為港鐵最大股東,應檢討「可加可減」機制,並為東涌線乘客提供月票優惠。

一早就應該咁做啦Z_Z

AVW56 發表於 2012-5-25 10:02

如果一位乘客每日由元朗往返港島區返工

如果係"搭一百賞一票", 佢一星期可以換到兩張車票

但如果係"十送一", 佢一星期只可以換到一張車票

港鐵又搵新界乘客笨...... :L

toyl 發表於 2012-5-25 10:08

原帖由 AVW56 於 2012-5-25 10:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果一位乘客每日由元朗往返港島區返工

如果係"搭一百賞一票", 佢一星期可以換到兩張車票

但如果係"十送一", 佢一星期只可以換到一張車票

港鐵又搵新界乘客笨...... :L ...
要解決唔難,舉個例,
有人會向香港島住既同事玩收購單程票(還掂佢搭送果程都唔太貴,出價點都低過大西北出港島),
儲夠十張,果個星期返工就完全唔用八達通。
對於呢位新界人都係除笨有精啦!

kei_hk 發表於 2012-5-25 10:37

原帖由 toyl 於 2012-5-25 10:08 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

要解決唔難,舉個例,
有人會向香港島住既同事玩收購單程票(還掂佢搭送果程都唔太貴,出價點都低過大西北出港島),
儲夠十張,果個星期返工就完全唔用八達通。
對於呢位新界人都係除笨有精啦! ...

之前 mtr 要坐百送一﹐睇怕都係知道有人係賣車票的情況。

即係﹐一些短程客取到免費車票後﹐再賣給長程客。
賣的一定唔會平過他一程車﹐買的又唔會貴過本身的一程車﹐即係會是大家的中間價﹐互利互惠。

所以﹐便想出「坐百賞一」出來。
本來﹐我都覺的公平的。但是唔知邊位高人加埋「要一星期內坐夠$100﹐同埋只計星期一至五」﹐即時令好多人無法受惠。

用番「十送一」﹐這便會令短程客都受惠。換句話說﹐只要一個星期你係正常返工5天﹐便會獲得一張車票﹐受惠的人會多很多。
至於長程客來說﹐的確會令到得到2張車票機會減少。這班人主要都是1程車要$20以上的客﹐但實質這類客﹐相對地會少得多。

hkbw 發表於 2012-5-25 10:56

小恩小惠, 分分鐘少過油站每公升減9毫~

其實, 港鐵夠膽就推十送一, 不設時限~ 雖然都只係聊勝於無~

然後, 每次壞車出事, 第二日早繁就全部FREE FOR TRAVEL~
到時全世界咪會望你壞車law~~

cklee19810419 發表於 2012-5-25 10:56

有一個問題:
我多數係輕鐵轉西鐵,輕鐵收$3.9
西鐵收坐一個站,收$0.0

可唔可當一程?? 坐夠10程收張飛??

Quanta 發表於 2012-5-25 12:09

原帖由 hkbw 於 2012-5-25 10:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
小恩小惠, 分分鐘少過油站每公升減9毫~

其實, 港鐵夠膽就推十送一, 不設時限~ 雖然都只係聊勝於無~

然後, 每次壞車出事, 第二日早繁就全部FREE FOR TRAVEL~
到時全世界咪會望你壞車law~~ ...

聽落係好正,
但返工客唔會想你咁免費法
因為人多咗, 隨時因為上唔到車攪到遲到

toyl 發表於 2012-5-25 13:32

原帖由 cklee19810419 於 2012-5-25 10:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有一個問題:
我多數係輕鐵轉西鐵,輕鐵收$3.9
西鐵收坐一個站,收$0.0

可唔可當一程?? 坐夠10程收張飛??
呢個真係好難講,印象中以往搭百賞一係付費車程先至計數,否則經尖東轉車就會計多一程。

053h4 發表於 2012-5-25 13:50

DIH 發表於 2012-5-25 14:25

原帖由 053h4 於 2012-5-25 13:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
撘百賞一就中有機會拎, 因為一至五有時要上大陸, 咁先夠數
十送一, 我個人一星期肯定撘唔到十次港鐵

價就年年加, 加三次, 估計今年年收入累計多八至十億, 年年都拎一億去做優惠
港鐵真著數 ...
可憐人地倫敦地鐵要用貴車費支付部分翻新開支,
香港地鐵做乜都幾十億幾百億公帑倒落去再加送地皮。
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 港鐵重推搭十送一