dennisla 發表於 2006-2-22 15:47

九龍灣->香港中央圖書館

德福/淘大0個頭去中央圖書館

619 好似行海皮,唔到,有乜計?

謝謝

dcyw 發表於 2006-2-22 16:10

原帖由 dennisla 於 2006-2-22 15:47 發表
德福/淘大0個頭去中央圖書館

619 好似行海皮,唔到,有乜計?

謝謝

619已是較直接的路線,請於告士打道近加寧街分站
下車,然後經百德新街,記利佐治街,維多利亞公園
步回高士威道便是香港中央圖書館,步程約5-10分鐘。

或可選乘地鐵到天后下車,但需在油塘及北角站轉車,
下車後步程約5-8分鐘。

除以上方法外,應沒有其他較佳方法。

AL_29 發表於 2006-2-22 17:21

原帖由 dcyw 於 2006-2-22 16:10 發表

619已是較直接的路線,請於告士打道近加寧街分站
下車,然後經百德新街,記利佐治街,維多利亞公園
步回高士威道便是香港中央圖書館,步程約5-10分鐘。

或可選乘地鐵到天后下車,但需在油塘及北角站轉車 ...

或者係清風街天橋落車行過去

dcyw 發表於 2006-2-22 19:44

原帖由 AL_29 於 2006-2-22 17:21 發表

或者係清風街天橋落車行過去

若果交通擠塞,這也不失為一個好辦法,因為若
果遇上嚴重擠塞,隨時步至目的地,619才下車。

或可多付$2.00在清風街轉乘電車。

dennisla 發表於 2006-2-22 20:52

原帖由 dcyw 於 2006-2-22 19:44 發表

若果交通擠塞,這也不失為一個好辦法,因為若
果遇上嚴重擠塞,隨時步至目的地,619才下車。

或可多付$2.00在清風街轉乘電車。

呢個辦法好喎,唔該晒

dennis28a 發表於 2006-2-22 21:20

不過...我都係建議用地鐵會好少少...
1. 車程一定穩定...20分鐘左右由九龍灣到天后...
2. 比較容易步行(由 B 出口出)...不過請小心興發街的無燈馬路...

HY671 發表於 2006-2-23 09:21

地鐵係不二之選啦,若一定要坐巴士又唔想行,咁619轉車都唔係最好,
因德福行去坐619都要行一段路,咁不如坐14/15/16/38/42c/62X/89D/258D/
259D/277x等(只列大部份$5.2或以下的路線)往觀塘地鐵站或觀塘翠屏村球
場轉601。

dennisla 發表於 2006-2-23 10:46

感激幾位0既幫忙!
頁: [1]
查看完整版本: 九龍灣->香港中央圖書館