cheungtszfung 發表於 2012-6-11 22:08

[下繁]威爾斯親王醫院 -> 西貢碼頭

小弟下星期五1745係威爾斯放工,要係1845前去到西貢碼頭,請問除的士外有咩方法?

謝:)

JX9097 發表於 2012-6-11 22:15

798+綠小101M

798由沙角邨去坑口大約30分鐘
101M大約20分鐘去到西貢市
一個鐘頭得唔得真係好睇彩數

若果全程299又可唔可以一個鐘呢?
(不過搭ADS行西沙路都唔係咁好受)

AD15113 發表於 2012-6-11 22:21

馬鐵+99/299叫兩飛會否較快/.

LM1933@641 發表於 2012-6-11 22:34

咁樣應該比較穩陣,但都有機會遲5分鐘左右
步行往第一城站 -> MTR -> 烏溪沙站 -> Rt. 99

大前提係要 1810 前去到烏溪沙站 (99 開 1810),以及99沿途無塞車
299 全程就唔建議喇,威爾斯行出第一城個站都有排行...

cong 發表於 2012-6-11 22:48

2A_DL13 發表於 2012-6-12 15:38

我諗最穩陣都係99,因此下繁時間1A及101M都唔知要排幾耐,九巴行
呢段路又慢。
最重要既係地理位置上無理由出番市區再入新界’

chan6723 發表於 2012-6-13 00:22

係威院出發一定行西沙快過出返九龍行清水灣道入, 里數都短一截,
何況九龍入西貢塞車風險高過西沙公路入。

建議用樓上方法: 搭馬鐵去烏溪沙站轉 99 號, 但如果 18:05 都未到馬鞍山站,
就一定趕唔倒 18:10 果班 99, 咁就落車轉 299 好了。

全程 299 就唔好喇, 行出去都有排行, 同埋第一城入馬鞍山果段馬鐵快過 299
唔少...

cong 發表於 2012-6-13 13:26

DT716@71A 發表於 2012-6-14 02:56

其實搭299 唔一定行去299 嘅第一城——即係明星海鮮魴對開車站 一方面固然遠 另一方面大家忽略左另一個更近的站

穿過行人隧道去河畔然後去麗豪酒店對面河邊的車站,照計呢個行法係最近嘅

但係呢…… 一個鐘 真係太問啦
299 免問
預時間轉99 好過

cheungtszfung 發表於 2012-6-23 11:09

感謝各位:)
琴日我係搭馬鐵去到烏溪沙轉99,OT左一陣先走得,落馬鐵高速衝去巴士站先趕到1810班99,最後無遲到:handshake
頁: [1]
查看完整版本: [下繁]威爾斯親王醫院 -> 西貢碼頭