superbus 發表於 2006-2-24 23:44

關於上網問題+login唔到討論區問題

呢幾日小弟上網發現頗大問題
由上星期五開始,上網速度相當慢
更經常斷線
之後就打電話上HKBN
打完之後係冇事,但一日之後又故態復萌
大早我又打電話上去
佢同我講,其實條線係冇事0既
所以我唔肯定同以下有冇關
事緣斷線果陣時,我就(手禁)重新整理
(手禁)果陣時,發現到以下句子:
res://C:\\WINDOWS\system32\shdoclc.dll/dnserror.htm
正常應該係出網址0既....
希望有人幫吓我
我唔想三日唔埋兩日就打電話上去HKBN

civkit 發表於 2006-2-25 21:20

原帖由 superbus 於 2006-2-24 23:44 發表
呢幾日小弟上網發現頗大問題
由上星期五開始,上網速度相當慢
更經常斷線
之後就打電話上HKBN
打完之後係冇事,但一日之後又故態復萌
大早我又打電話上去
佢同我講,其實條線係冇事0既
所以我唔肯定同以下有冇 ...

1. check 下有無開住 bt software dl/up 緊好多野... 係既就 close 左佢啦... 因為 hkbn 可能 limit 左你個 bandwidth
2. check 下有無中毒...

再唔得就嘈佢叫佢來整啦 :@ 佢地唔鬧唔做野

superbus 發表於 2006-3-2 14:37

原帖由 civkit 於 2006-2-25 21:20 發表

1. check 下有無開住 bt software dl/up 緊好多野... 係既就 close 左佢啦... 因為 hkbn 可能 limit 左你個 bandwidth
2. check 下有無中毒...

再唔得就嘈佢叫佢來整啦 :@ 佢地唔鬧唔做野
1.果陣都冇用bt
2.用 NOD32 check 過,發現唔到有毒
睇黎都要叫佢上黎整:'(

另外呢幾日又出現一個問題
就係入唔到0的討論區
以italk為例,
我點擊iLogin後,就出現登入畫面
輸入完自己0的資料之後,就會出現成功登入0既畫面
但畫面一轉,竟然變番做遊客狀態
試過好多次都係同樣結果:L
而家真係唔知點搞