Andy_Chan 發表於 2006-2-26 16:12

在學校犯規被罰.........

如果一個中學生在學校犯了規而被記缺點, 小過, 甚至大過, 會否對將來的前途有影響..........?????

3ASV196 發表於 2006-2-26 16:38

我小學中學都無記過制度的...不過是否影響前途, 我就覺得
大部分情況影響唔大.....

因為記過, 都應該唔會寫去畢業證書, 而出面睇, 多數只睇
CE, AL 成績單同D 畢業證書.... 一般都唔會問返呢D小事...

不過如果升F.6/大學/其他升學, 你需要學校的推薦信, 或部分其他
學院, 要求你出示校內成績表(假設成績表有寫底), 咁就可能有
影響喇....學校的推薦信, 通常都會寫好, 不過好都有程度, 如
只寫GOOD, 同寫EXCELLENT, 其實已經好大分別.....可能就係咁,
影響左學校點去寫.....

有錯請指正..

eric278 發表於 2006-2-27 12:03

兩方面看:

1. 教統局規定,學生校內有違規事項,校方需要呈上教統局匯報。

2. 升讀大學或求職時,大學或僱主或會向之前學校查詢申請人操行,以便決定是否錄用。

s3n370 發表於 2006-2-27 13:06

原帖由 eric278 於 2006-2-27 12:03 發表
兩方面看:

1. 教統局規定,學生校內有違規事項,校方需要呈上教統局匯報。

教統局有無規定點違規,又或者有幾嚴重,才要向教統局呈報?
(我諗唔會返學遲兩分鐘都要掛?)

原帖由 eric278 於 2006-2-27 12:03 發表
2. 升讀大學或求職時,大學或僱主或會向之前學校查詢申請人操行,以便決定是否錄用。

我諗除非係好嚴重的違規,
例如涉及刑事、需留案底或警司警誡,
才會對申請人有影響吧。

雖然小弟都曾從別處聽過呢個講法,
亦都相信若果係報讀中小學的話,
校方或許會重視學生的操行,
也許還會花多點時間查。

但小弟就好懷疑一到大學甚至僱主會唔會咁得閒,
花時間去查學生在學的操行,
根本在學校犯得ge,多數都唔會係D大ge過錯。
就算話在學操行可以反映到個人的操守,
唔通唔俾人改佐/有機會去改咩。

eric278 發表於 2006-2-27 13:47

原帖由 s3n370 於 2006-2-27 13:06 發表

校內一般違規均需要向教統局呈報,以作統計之用。

才會對申請人有影響吧。

雖然小弟都曾從別處聽過呢個講法,
亦都相信若果係報讀中小學的話,
校方或許會重視學生的操行,
也許還會花多點時間查。

但小弟就好懷疑一到大學甚至僱主會唔會咁得閒,
花時間去查學生在學的操行,
根本在學校犯得ge,多數都唔會係D大ge過錯。
就算話在學操行可以反映到個人的操守,
唔通唔俾人改佐/有機會去改咩。...
例如:若申請大公司職位,人事部會要求申請人提交諮詢人(Reference)資料,多數是以前求學時的中學校長
或前任僱主,人事部會進行Reference Check,向提交的諮詢人進行查問該申請人的品行。

cky 發表於 2006-2-27 22:16

原帖由 eric278 於 2006-2-27 13:47 發表

校內一般違規均需要向教統局呈報,以作統計之用。

一般學校, 只會將被評定為嚴重的違規情況上報
嚴重的定義, 簡單而然就是記缺點/過,
或者如果係行操行分制度的, 扣分較多的情形
例如打架, 偷竊, 欺凌等

輕微的情況, 如一般不守秩序, 欠交功課等
訓育主任係唔會每一個個案都上呈的

(諗下 emb 負責呢方面的人手有幾多先.... 全港幾百間學校一個月整一份都可以做死 EMB 班公務員喇
同埋有得咁多人手處理呢 d 事.. 不如調去其他部門好過...)

頂多還是一個學期俾一個 lump sum 上去之類而已

cky 發表於 2006-2-27 22:24

原帖由 s3n370 於 2006-2-27 13:06 發表

才會對申請人有影響吧。

雖然小弟 ...

用我機構的例子
上年我們透過 EMB 的 "種子計劃" 請了一些展翅學生做 CA 工作
睇番佢地 d CV 同埋 d 成績証明 / 以往學校送來的 record
真正身家清白的, 真係芸芸申請人中的少數

我唔敢話係咪花左就一定有影響,
但至少我們不會完全抹殺見佢地的機會, 如果面試表現不錯的,
最後還是會考慮的
而他們及後的工作態度和能力也不是有問題哦
頁: [1]
查看完整版本: 在學校犯規被罰.........