S3BL103 發表於 2006-2-28 21:59

av220 發表於 2006-2-28 22:11

原帖由 S3BL103 於 2006-2-28 21:59 發表
今日終於有高考準考證了,
發覺我原來係3月15日第一日就考UE Oral,地點係何文田鄧鏡波中學,
不過我一直甚少涉足何文田,唔係幾知道響太子附近有咩車去到上址,
唔知道九巴路線 41 / 45 去到嗎?? 車程大約幾耐呢?
...

兩個方法:
1. 坐車到亞皆老街之後行上去,
2. 坐93k (天光道下車),
小巴27m (在快富街上車, 美善同里下車),
或小巴28m (快富街上車, 合一道下車)
沿天光道行上去.

93k/27m/28m, 車程30min 左右.
如果唔想行太遠去坐車, 93k 會係最方便.

若坐41/45, 最近一站是何文田廣場,
沿佛光街, 常盛街, 天光道行.
(時間不清楚, 但確實幾遠下.......
如果你考oral 仲要行到氣來氣喘咁, 小弟絕不建議.)

S3BL103 發表於 2006-2-28 22:15

av220 發表於 2006-2-28 22:21

原帖由 S3BL103 於 2006-2-28 22:15 發表

唔該你,剛才打左電話去九巴熱線問一問,
個小姐都係叫我搭93K線去馬頭圍道(天光道站)下車,叫我行上去斜路 :Q:Q
其實由該下車處行上去需時幾耐呢? 我真係幾驚行太多斜路架.....:o
Thanks~~

一陣間而已, <5 min.
唔駛一分鐘就到17 天光道站, 再行上少少就已經係常盛街.
條路都唔算太斜.

(反之亞皆老街個邊上去就耐lor.......)

3AD60 發表於 2006-3-1 00:05

或者可以考慮搭九巴27路線
係亞皆老街(近醫管局大樓)
落車,之後沿天光道行路過去
就係鄧鏡波中學.

U-157星之Kelvin 發表於 2006-3-1 00:30

原帖由 S3BL103 於 2006-2-28 21:59 發表
另外我5月2日亦會去陳樹渠中學考中化Oral,唔知道搭九巴路線203去到上址嗎?
可以,最近個站在丹桂路,一路向上行到石竹路過對面馬路就係陳樹渠中學

又一村出尖咀個站在學校兩分鐘路程內就到(花墟公園)

PSKYeung 發表於 2006-3-1 00:55

原帖由 av220 於 2006-2-28 22:11 發表

兩個方法:
1. 坐車到亞皆老街之後行上去,
2. 坐93k (天光道下車),
小巴27m (在快富街上車, 美善同里下車),
或小巴28m (快富街上車, 合一道下車)
沿天光道行上去.

93k/27m/28m, 車程30min 左右.

搭28M可以在常盛街叫鄧鏡波有落,司機會在天光道前的燈位(即鄧鏡波學校【不是鄧鏡波中學 】側門)停下讓你下車,你只要轉入天光道便能找到正門。
P.S.小弟是該校舊生。

fai 發表於 2006-3-1 10:21

我覺得搭綠van28M係最理想既路線了。落車地點計最近係佢(不過上車要
由太子行去旺角中心快富街,但亦不算太遠),而車程亦絕對唔需要30分
鐘咁耐(繁時要等幾部車先上到就可能要)但樓主如果係去考ORAL應該唔會
撞到繁忙時間(通常下午放工時間最繁忙)。

HK104 發表於 2006-3-1 13:59

強烈建議不要坐41/45,何文田廣場與鄧鏡波行幾遠下,我估至少要行15分鐘,全段路
都係露天,考oral行到身水身汗冇著數。
28M落車後行最少(5分鐘內),整齊D印象分都多D啦。

S3BL103 發表於 2006-3-2 16:10

頁: [1]
查看完整版本: 太子 -> 何文田鄧鏡波中學