dongfeng 發表於 2012-9-17 14:04

迪士尼綫列車在九龍灣廠

今天(17/9)迪士尼綫列車(P/Q503/Q/P504)停放在九龍灣廠23N車道。
1. 迪士尼綫列車可否使用巿區綫訊號系統,以CM mode在巿區綫上行走?

2. 為何迪士尼綫列車需前往九龍灣廠?

toyl 發表於 2012-9-17 14:14

迪士尼綫列車大修均在九龍灣廠進行,早前6月初亦見另一列迪士尼綫列車現身九龍灣廠,不過好少會放在車廠最外面綫道。

dongfeng 發表於 2012-9-17 14:18

回復 2# 的帖子

那麼東涌綫K-train會否像市區綫K-train般,在九龍灣大修?

Hisui 發表於 2012-9-17 14:32

因為老鼠車本身是以M-TRAIN改裝的,所以需要回九龍灣廠大修
而東涌線K車是在小蠔灣大修,不用回九龍灣廠

mmlcs36 發表於 2012-9-17 17:07

NCL005 發表於 2012-9-17 18:05

好快又會送D M車俾TWL同ISL喇
老鼠車因為係3代車, 所以返KBD大修冇咩問題, 不過路程遠得滯...
如果係觀塘綫月台影到老鼠車行過都幾特見下, M車行青馬大橋唔知行幾KM/H係咪嘈到拆天呢

isay 發表於 2012-9-17 20:00

老鼠車近排咩都廢,大修正常

kei_hk 發表於 2012-9-17 22:28

原帖由 NCL005 於 2012-9-17 06:05 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
好快又會送D M車俾TWL同ISL喇
老鼠車因為係3代車, 所以返KBD大修冇咩問題, 不過路程遠得滯...
如果係觀塘綫月台影到老鼠車行過都幾特見下, M車行青馬大橋唔知行幾KM/H係咪嘈到拆天呢 ...

如果有人真係可以在車站月台地方影到部老鼠車﹐這個人99%都唔敢放上來﹐你估真係怕比人秋後算帳;P

因為﹐部車根本唔會在營運時間出市區﹐所以車站都已經無任何乘客﹐試問邊有普通人影到老鼠車在市區車站行駛:L

隨時﹐部老鼠車全程都係由工程車拖出九龍灣廠﹐隨時行青馬橋的時間根本無人在車上﹐都無人知部車有幾嘈。

lokwah2a 發表於 2012-9-18 18:02

GX7209 發表於 2012-9-23 02:08

如果冇記錯架車係今個星期四深夜番SHD,兩個星期前去咗KBD

講起屍車,SHD仲有抽未走。

頁: [1]
查看完整版本: 迪士尼綫列車在九龍灣廠