NWFB6030 發表於 2012-10-23 18:39

建議港鐵保持其中一部第一期輕鐵原貌

其實有冇可能藉寫信或發表意見建議港鐵保持其中一部第一期輕鐵原貌?好似電車公司咁,保留一架,咁樣可以讓市民了解香港鐵路的歷史,以及保留集體回憶

Brianonly 發表於 2012-10-23 20:01

+1
全部翻新太統一,保留一架可以保留集體回憶,BUT退役放鐡博OR正常服務?? :) :)

tfzoofsss 發表於 2012-10-23 21:17

要保留集體回憶的話,倒不如用返橙色塗裝再加漢堡包。

kkng 發表於 2012-10-23 21:25

其實我覺得寫信建議暫停翻新會比較好.
因為翻新之後D位距太窄,要打斜座先唔會頂住,而且D位頂住條骨,加上扶手又唔夠.

KG1428 發表於 2012-10-24 11:40

不如咁

黃頭重新載客
港鐵其中一部M-Train翻新,變成第一代塗裝

NWFB6030 發表於 2012-10-24 18:57

回復 5# 的帖子

咁又唔好咁串,都係盡能力試o下得唔得吧.都係想先問問有冇人支持先

ate_58x 發表於 2012-10-25 13:07

以港鐵作風..佢一定唔會so你....見到而家 d扶手都仲係唔夠就知咩事啦...投訴過都係咁...:L :@

JR800 發表於 2012-10-25 23:24

應該咁講,保留一期車原貌都唔會係營運上,因為要統一列車外觀,而現時用車咁緊應該無可能做到。

應該做一個1:1列車模型,搵個好地方永久展覽。

Anpretext 發表於 2012-10-25 23:35

原帖由 JR800 於 2012-10-25 23:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
應該咁講,保留一期車原貌都唔會係營運上,因為要統一列車外觀,而現時用車咁緊應該無可能做到。

應該做一個1:1列車模型,搵個好地方永久展覽。 ... 點解要統一外觀? 個樣對營運有乜影響?

KZ9314@YCC 發表於 2012-10-26 03:57

原帖由 Anpretext 於 2012-10-25 23:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
點解要統一外觀? 個樣對營運有乜影響?
去九鐵化...

算啦, 港鐵呢間公司係唔會有人情味去做呢D野
1004同1076都會變返一個普通輕鐵啦, 仲要佢留部唔油新色? 佢彩你都傻!
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議港鐵保持其中一部第一期輕鐵原貌