AVD1 發表於 2012-10-28 11:05

更新至 Windows 8 問題

Microsoft Windows 就終於出左 Windows 8,
相信大家都知道舊有用家即 Windows XP (SP3), Windows Vista, Windows 7 都可以用優惠價升級至 Windows 8 ~

老實講今次佢個升級價真係一 D 都唔貴,
對於個升級價, 我自己就好接受到,
不過因為今次係成個 OS 升級, 我之前係未試過的 (我之前只係試過一次將我自己部 netbook 間開 C / D 兩個 Drive, 保留 XP 再裝一個 Windows 7 入去),
升級前我有小小問題問問大家, 希望大家可以幫幫小弟 ~

事先我係想裝落我部手提電腦度 - ThinkPad T61 (Windows Vista Home Premium / 32-Bit) ~
=================
1) 因為我自己成日需要用 Webcam 的, 想問問裝上 Windows 8 之後, Webcam 及其他 Hardware (或者係所謂 o既驅動程式) 會唔會唔識認 Windows 8 ?
2) 升級後如果我自己後悔, 係唔係再冇可能用返 Windows Vista ?
3) 我自己知道我部機係用緊 Windows Vista 32-bit 的, 想問如果佢更新會幫我更新去 32-bit 定係會 64-bit ? (其實 32 轉 64 又有冇問題 ?)
4) 仲有冇其他東西需要注意 ?

PS. 另外如果有板友已經用緊 Windows 8, 希望都可以講下你個試用感比小弟聽下, 睇下究竟值唔值得 upgrade ~

先謝 ~

hkaiw 發表於 2012-10-28 11:18

其實由 Windows Vista 開始,我發現了不少於2005年至2006年期間推出的原廠電腦,「重災區」是 915、945、946、965 晶片組那批,有一些重要的驅動程式是沒有提供Windows Vista 及 Windows 7 的驅動程式,結果都要安裝回 Windows XP,最主要是音效、其次是 965 的「HECI」驅動程式,因為試過在一部採用 965 晶片組的 HP 原廠電腦試驗安裝 Windows 7,結果沒有「HECI」驅動程式而引致連網絡卡驅動程式也無法正常安裝。

至於你那部 T61 正是採用 965 晶片組,不知道有沒有那個「HECI」驅動程式了;另外 Webcam 通常是用回 Windows 一般內置的驅動程式,但是不知道在 Windows 8 有沒有了。

kei_hk 發表於 2012-10-28 23:21

原帖由 AVD1 於 2012-10-28 11:05 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
事先我係想裝落我部手提電腦度 - ThinkPad T61 (Windows Vista Home Premium / 32-Bit) ~

恕在下直言﹐你的情況唔係太值得upgrade 個os。

用vista 的電腦﹐最少都係3年半以上的電腦。
而3年半套用在手提電腦之上﹐也算係 "老人家"。

以我自己的衡量係﹐部機可能只用多1年。而os 方面﹐notebook 是oem版﹐跟機生的同時又跟機死﹐如果你upgrade os 是用 upgrade 版本﹐當你部notebook 打柴﹐便會連用windows 一齊死﹐連帶個upgrade 部份都受影響。

同一時間﹐vista 普遍都係2gb 的ram﹐有些會加到4gb 的ram﹐相信硬件上都唔會支援4gb 以上的ram。
在windows 越來越大食的情況下﹐以3年前的config 是否可以暢順去行win 8﹐真係要認真思考。

計番條數﹐真係未必值得你去做upgrade os。

倒不如 "忍受" 多一年半載﹐之後直接換新機好過。

AVD1 發表於 2012-10-29 07:35

原帖由 hkaiw 於 2012-10-28 11:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實由 Windows Vista 開始,我發現了不少於2005年至2006年期間推出的原廠電腦,「重災區」是 915、945、946、965 晶片組那批,有一些重要的驅動程式是沒有提供Windows Vista 及 Windows 7 的驅動程式,結果都要安裝回 Win ...
其實我部機而家就係用緊 Vista (一買返黎已經係, 所以我係用緊 OEM 版),
起呢個情況下, 會唔會出現你所講個情況 ?

另外想問 HECI 其實係咩來的 ?
先謝 ~

AVD1 發表於 2012-10-29 07:39

原帖由 kei_hk 於 2012-10-28 23:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

恕在下直言﹐你的情況唔係太值得upgrade 個os。

用vista 的電腦﹐最少都係3年半以上的電腦。
而3年半套用在手提電腦之上﹐也算係 "老人家"。

以我自己的衡量係﹐部機可能只用多1年。而os 方面﹐notebook 是oem版﹐跟機生的同 ...
我部機確實差唔多有五年 - 我 2007/11 買返黎 ~

好老實講我部機起未來數年都冇諗住換機,
除非部機真係死左就冇辦法 (其實前幾年真係死左, 不過因為三年保養 o既情況下, 我起保養期過前三個月去整, 佢同我成部機 D 野都換哂所以就取消左個換機計劃, 何況當時連帶 upgrade 左小小 - 加 ram & 換 HDD), 所以見而家用得就唔會換了 ~

但係我見 Vista 早前因為太大食, 舊小小 o既機用 Vista 都好吃力,
所以 Microsoft 出 Windows 7 就改善左個問題,
而家又出 Windows 8 我諗應該部機都 support 到吧 (其實我想換 OS 個主要原因係想部機再運行得順小小, 而家 Vista 起我部機黎講其實都仲可以接受到, 不過有時真係好慢, 尤其開機個陣) ~

kei_hk 發表於 2012-10-29 11:14

原帖由 AVD1 於 2012-10-29 07:39 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我部機確實差唔多有五年 - 我 2007/11 買返黎 ~

好老實講我部機起未來數年都冇諗住換機,
除非部機真係死左就冇辦法 (其實前幾年真係死左, 不過因為三年保養 o既情況下, 我起保養期過前三個月去整, 佢同我成部機...

的確﹐win 7 係比vista 細食一點。
我自己都有試過安win 8 的試版(64-bit)﹐不過我都係試現有使用中的軟件是否可以應用。
我只係覺得開機時間沒有明顯分別﹐入面介面轉得好多(時間可幫你習慣)﹐效能方面我沒有特別去試﹐以及試版未必優化的太好﹐我唔覺有明顯的提升。
** 我自己部desktop﹐3gb ram, core2due e7400,換了1隻160gb 的舊harddisk﹐作為裝win8的testing。本身電腦是3年幾的﹐原裝配vista。

所以﹐唔好太寄望upgrade os 可幫到你部機比現在運作的暢順。

另外﹐仲要考慮另二個問題。

一 : 你部機現時一定是32bit windows﹐但新windows 未必有32bit upgrade 版本供應 (全新的盒裝及oem版好似講明香港唔會有32bit供應)。32-bit 轉 64bit 是否可以應用 upgrade 版本﹐而 32 轉64﹐係必須重裝windows的。
硬件(特別係cpu)是否支援 64 bit os。另外 ﹐周邊hardware﹐如你提及的 web cam﹐lan card driver﹐display driver﹐sound card等﹐全部都要用64bit 的driver﹐你又是否可搵齊所有driver?   5年前的model 要找64bit driver﹐相信都有一定難度。

二 : 5年機﹐雖然你話換了hdd﹐加了ram。當你當時整機換了底版(我都唔知係唔係換全新給你﹐好大機會係番新版)﹐在此方面有所懷疑﹐影響可用的年期。
扣除你維修至今的時間﹐即係都用了2-3年﹐又係步入 notebook 的老年期。

這2個重點問題﹐尤其係問題1﹐自己再審慎考慮。
如沒有 32bit 的upgrade 或 不能用64bit 的upgrade版(由32bit 轉64bit)﹐你已經不用再去想upgrade windows 8。

hkaiw 發表於 2012-10-29 11:48

原帖由 AVD1 於 2012-10-29 07:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實我部機而家就係用緊 Vista (一買返黎已經係, 所以我係用緊 OEM 版),
起呢個情況下, 會唔會出現你所講個情況?
那樣在 Lenovo 官網看一看有沒有 Windows 7 的驅動程式了。
原帖由 AVD1 於 2012-10-29 07:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
另外想問 HECI 其實係咩來的?
Intel Host Embedded Controller Interface,你那部 X61 便是有這個。
原帖由 AVD1 於 2012-10-29 07:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係我見 Vista 早前因為太大食, 舊小小 o既機用 Vista 都好吃力,
所以 Microsoft 出 Windows 7 就改善左個問題,
不過最奇怪的是不少原廠電腦最多只會提供 Windows Vista 的驅動程式,而 Windows 7 則沒有。

hkaiw 發表於 2012-10-29 11:57

原帖由 kei_hk 於 2012-10-29 11:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
一 : 你部機現時一定是32bit windows﹐但新windows 未必有32bit upgrade 版本供應 (全新的盒裝及oem版好似講明香港唔會有32bit供應)。32-bit 轉 64bit 是否可以應用 upgrade 版本﹐而 32 轉64﹐係必須重裝windows的。
硬件(特別係cpu)是否支援 64 bit os。另外 ﹐周邊hardware﹐如你提及的 web cam﹐lan card driver﹐display driver﹐sound card等﹐全部都要用64bit 的driver﹐你又是否可搵齊所有driver?   5年前的model 要找64bit driver﹐相信都有一定難度。

二 : 5年機﹐雖然你話換了hdd﹐加了ram。當你當時整機換了底版(我都唔知係唔係換全新給你﹐好大機會係番新版)﹐在此方面有所懷疑﹐影響可用的年期。
扣除你維修至今的時間﹐即係都用了2-3年﹐又係步入 notebook 的老年期。
其實莫說是 Notebook,桌面電腦也是這樣,如果是組裝電腦問題不會太大,以 Windows 7 為例,底板、顯示卡絕大多數都會提供 Windows 7 的驅動程式(較舊型號音效卡則未必會有,甚至 Windows 7 本身也未必有);不過最奇怪的是我試過在一部 Socket 478 的 Pentium 4 處理器之原廠電腦安裝 Windows 7 是沒有驅動程式的問題,反而在幾款使用 Socket 775 處理器則會出現如音效卡、顯示晶片(在一部採用 915 晶片組的 Notebook)、甚至我在上面提及的 HECI 的驅動程式無法安裝的問題。

kei_hk 發表於 2012-10-29 12:32

原帖由 hkaiw 於 2012-10-29 11:57 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實莫說是 Notebook,桌面電腦也是這樣,如果是組裝電腦問題不會太大,以 Windows 7 為例,底板、顯示卡絕大多數都會提供 Windows 7 的驅動程式(較舊型號音效卡則未必會有,甚至 Windows 7 本身也未必有);不過最奇怪的是我試過在一部 Socket 478 的 Pentium 4 處理器之原廠電腦安裝 Windows 7 是沒有驅動程式的問題,反而在幾款使用 Socket 775 處理器則會出現如音效卡、顯示晶片(在一部採用 915 晶片組的 Notebook)、甚至我在上面提及的 HECI 的驅動程式無法安裝的問題。

以driver 來講﹐notebook 的確係搵driver 比較煩﹐desktop 會比較方便的。
這不是講緊廠機與砌機的分別﹐而係desktop 係可以看到底版上的chipset ﹐直接去chipset的廠商網頁去搵driver﹐而notebook 唔係每個人都肯/有技術拆機睇chip 搵driver。

另外﹐notebook 所用的chip 我覺得可能同desktop 有不同的﹐要用特定的driver。
我父親部notebook﹐上intel 網把了新的display chip driver﹐但係都唔比安裝:L

通常﹐新version 的windows 安裝去舊電腦﹐都甚少要你自己裝driver﹐主因係windows 本身是有一些舊硬件的通用driver﹐windows 可以用這些通用driver 去令到硬件運作。
不過﹐都唔會保證windows 一定有齊driver的﹐如果你部機用了一些細廠/流通量少的硬件﹐便未必會有這些通用driver了。同埋這些driver 只是基本用的﹐進階function 全部欠奉的﹐效能未必達到最佳效果。

win 7 的driver 多數都係與vista (甚至xp, 2000 相容的)﹐所以未必需要提供win 7 的driver。
好多時廠商網頁有不同version windows選擇﹐最終都係同一個 file。:$

hkaiw 發表於 2012-10-29 18:45

原帖由 kei_hk 於 2012-10-29 12:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
另外﹐notebook 所用的chip 我覺得可能同desktop 有不同的﹐要用特定的driver。
我父親部notebook﹐上intel 網把了新的display chip driver﹐但係都唔比安裝
我有一部從二手店購入的 HP Notebook 便是這樣,內置顯示晶片(GMA 950)、Quick Launch Buttons 的驅動程式只有 Windows XP 及 Windows Vista,反而 Windows 7 卻沒有:
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/DriverDownload.jsp?lang=en&cc=us&prodNameId=447355&prodSeriesId=447354&prodTypeId=0&taskId=135&swLang=125
頁: [1] 2
查看完整版本: 更新至 Windows 8 問題