053h4 發表於 2006-3-12 22:33

2A_DL13 發表於 2006-3-12 22:45

原帖由 053h4 於 2006-3-12 22:33 發表

低一半的, 通常會包食往....
關內低級職位人工一般較高....

題外話,我見過報章話有電腦公司請外省員工寫programme
面試後,電腦公司支的薪金是1000蚊。

另外印象中353的車隊,全線都好似係大家貼圖的那一款,
借問一聲他是否「猛獅宇通」?印象中乘坐感頗佳呢!

ericspy 發表於 2006-3-13 21:53

印象中就無見過 353 有「猛獅宇通」以外的型號喇。
至於這款是否「猛獅宇通」,都要另請高人確定,
因剛翻查以往影過的同型號,都不見水牌。

不過有部短陣,型號為 ZK6108HGC

S3BL121 發表於 2006-3-13 22:15

原帖由 ericspy 於 2006-3-13 21:53 發表
印象中就無見過 353 有「猛獅宇通」以外的型號喇。
至於這款是否「猛獅宇通」,都要另請高人確定,
因剛翻查以往影過的同型號,都不見水牌。

http://img.photobucket.com/albums/v409/ericbuspy/aP11803 ...

深展冷巴那款應該係ZK6118HGB
另外深展冷巴最新一批宇通用淺藍色車窗。

S3BL121 發表於 2006-3-13 22:19

原帖由 2A_DL13 於 2006-3-12 22:45 發表

題外話,我見過報章話有電腦公司請外省員工寫programme
面試後,電腦公司支的薪金是1000蚊。

另外印象中353的車隊,全線都好似係大家貼圖的那一款,
借問一聲他是否「猛獅宇通」?印象中乘坐感頗佳呢!

繼續題外話
道聽途說一個大學畢業生入職文職工作
深圳的起薪點大約1500元。
而東莞工廠一般普工大約600-800元左右。

ksmbh 發表於 2006-3-14 00:33

原帖由 S3BL121 於 2006-3-13 22:19 發表

繼續題外話
道聽途說一個大學畢業生入職文職工作
深圳的起薪點大約1500元。
而東莞工廠一般普工大約600-800元左右。

以佢地既薪金計,
每日車錢超過$7已經快追得上,
(約$1500的10%,每週五天工作)
香港天水圍往返中環既水平,
(約$9000的10%,搭969來回,每週六天工作)
可見深圳車錢貴得幾驚人...

cx838 發表於 2006-3-15 07:33

咁又唔好講得深圳咁差,一般剛畢業的大學生,起薪點都有 3000
人民幣左右,而像一些外資公司,如香港的銀行,美國公司等,
會有 4000 左右。如果係 1500 的話,真係連住都唔掂啦。深圳租
一間樓,都要成 1500 一個月,唔通真係唔駛食咩,邊個去打工啊。
而家個世界唔同左囉。不過,我都覺得深圳搭車好貴,而 353 的路
程,現時應該有五十多公里左右啦。而 366 好像有六十多公里架。

公共交通迷 發表於 2006-3-16 05:24

2A_DL13 發表於 2006-3-17 13:39

原帖由 cx838 於 2006-3-15 07:33 發表
咁又唔好講得深圳咁差,一般剛畢業的大學生,起薪點都有 3000
會有 4000 左右。如果係 1500 的話,真係連住都唔掂啦。深圳租
一間樓,都要成 1500 ...

現時深圳關內最低工資標準為每月690元,特區外為每月580元
http://hk.news.yahoo.com/060316/12/1m4a6.html

S3BL121 發表於 2006-3-17 18:56

原帖由 cx838 於 2006-3-15 07:33 發表
一間樓,都要成 1500 ...

3000至4000月薪應該屬於專業人士的起薪點
我提出的只不過係普通文職工作。

在大陸的消費模式同香港好唔同
跟本就唔可以同香港比較
最簡單例子就係大陸坐車貴, 住屋平, 食野平
而香港就食野貴, 住屋貴, 乜都貴。
反而大陸人的Real living standard仲好過香港
另外Marginal propensity of save仲多過香港
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 深圳巴士353大幅延長路線?