輕鐵常客 發表於 2013-3-21 17:58

tfzoofsss 發表於 2013-3-21 19:06

615都贊成取消,但614就好有用,做到市中心點對點(紅小載客量低,西鐵唔夠一程輕鐵快同方便)。

lsc04d11 發表於 2013-3-21 20:06

如果你話614有咁既作用,咁615都有建生/良景點到點。

我都覺得614/615變成加密其他路線班次或變番506,另開經元朗公路特快巴士OK。
(即類似當年的K1X及K2X,不過屯門區路程要短D,就似K2P及只服務良田/建生區的K1X)

ATE24 發表於 2013-3-21 20:28

o係以下前提下支持取消 614/615:
1) 614P/615P 最少加一部車,可以o既話加拖卡
2) 610 要加班
3) 506 開翻摺o左條巴士線

輕鐵常客 發表於 2013-3-21 21:01

輕鐵常客 發表於 2013-3-21 21:03

樂仔〞 發表於 2013-3-21 22:07

原帖由 輕鐵常客 於 2013-3-21 21:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

16個車分配如下:

614P+615P:3卡

505+506(前552):10卡(再加原本916特車,實際加11卡)

610:2卡

507:1卡
你咁搞只會 614P 615P 610 507 攬住唔夠載

ATR50 發表於 2013-3-21 23:00

614取消(而且最好盡快)
615改為只跑繁時及假日日間(可有效疏導610線的繁時客量)
多出黎的車就行屯門南循環線(561順時針/562反時針)
每方向4卡(繁時需加開拖卡班次)
好似現時天水圍的705/706的循環線模式
(如果將現時的506巴士轉返輕鐵,好似到喉唔到肺咁)

ATR50 發表於 2013-3-21 23:05

原帖由 ATE24 於 2013-3-21 20:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
o係以下前提下支持取消 614/615:
1) 614P/615P 最少加一部車,可以o既話加拖卡
2) 610 要加班
3) 506 開翻摺o左條巴士線
小弟建議如果506轉返輕鐵,不如索性開對循環線(因為見到天水圍705/706的成功經驗)
建議編碼如下:
561,順時針,屯碼>龍門>建安>市中心>豐景園>屯碼
562,反時針,屯碼>豐景園>市中心>建安>龍門>屯碼
此建議除了滿足屯門區議員+部分網民要求,亦可協助疏導507線的龐大客量

117 發表於 2013-3-22 00:36

就算係CUT晒614/615
開返原本PLAN左既651都好過加密610
當初嘈既係青公段人士
當然614P,615P都要加密返啦
但石排至碼頭, 615P同610都係完全相同, 唔好浪費啦..

開返506輕鐵版.. 我唔BUY
其實一到繁忙時間又或者WEEKEND
當條條線都嚴重唔夠車卡去承擔
寧可做好現時路線唔會好D咩?
呢度講親開返506輕鐵, 都係左攝右攝先湊夠數去開
TOUCHWOOD開完個情況同巴士一樣爆到七彩, 邊度搵多卡黎載客?
無得加密咪真係盞搞..
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 贊成取消614/615嗎?