hkth 發表於 2013-4-9 13:25

私隱專員公署認為港鐵閉路電視私隱風險管理不足

香港電台報導:
港 鐵 查 閱 閉 路 電 視 密 碼 共 用   公 署 憂 增 風 險

私 隱 專 員 指 港 鐵 裝 閉 路 電 視 有 多 項 不 足

港 鐵 引 入 閉 路 電 視   公 署 建 議 措 施 防 資 料 外 洩

--港鐵要檢討閉路電視私隱政策了.

kei_hk 發表於 2013-4-9 14:30

除了加大 cctv 的標貼外﹐都無乜野要短時間內要做改善工作。

ps. 共用密碼問題﹐只係講唔理想。

stevenlim84 發表於 2013-4-9 15:42

個人觀點:雞蛋裡挑骨頭。實際建議不多,可以改善的沒多少。

Megabus 發表於 2013-4-9 21:06

最無聊係CCTV,港鐵範圍係私家地方的公眾場所,何來私隱???

要做一d咁私隱就唔好出街做啦

FD1146xGA5145 發表於 2013-4-13 07:16

冇錯 , 港鐵站範圍係私家地方 , 本身港鐵站裝閉路電視係冇問題
不過 , 當有港鐵嘅閉路電視係有機會影到你屋企範圍嘅時候 , 唔知你又點睇呢?:o

事緣早前某一日落雨 , 某站嘅站長問我出面有冇落雨 , 我答佢有 , 佢好奇下就開啟設於站外高處嘅閉路電視黎睇出面行人嘅情況
果支鏡頭係可以睇到距離車站相當遠嘅地方
而此站旁邊就係私人樓宇 , 我有理由相信如果有人別有用心的話 , 係可以透過該鏡頭睇到該樓宇嘅情況
所以唔好以為大堂 / 月台 / 出口 / 車廂先有閉路電視 , 連一 D 你估佢唔到嘅高處地方一樣裝有佢嘅閉路電視

而喺私隱專員公署出果份報告中提到港鐵指出站長或以上嘅人先可以睇閉路電視片段
但現實中就絕對唔係呢回事
基本上入得站長室嘅人都有機會睇到閉路電視片段
亦唔一定係站長或以上嘅人先可以操控鏡頭拍攝嘅方向

換言之 , 港鐵而家使用閉路電視嘅手法的確係有問題 , 但由於各站各自為政 , 而高層亦默許車站職員咁樣做 , 所以基本上係無法改善問題:L

kei_hk 發表於 2013-4-13 12:01

回復 5# 的帖子

你講的情況﹐根本係個別職員的操守問題﹐把工具用作非原意用途。

情況有如商場內的cctv﹐調校去一些特別角度去滿足個別人的好奇心。

至於你提及的站外cctv﹐相信是保安用途﹐以監察車站外圍情況﹐根本又係不少屋苑都有這一類cctv﹐不足為奇。
最重要的係操作者本身的操守﹐有無違規使用。

高層係唔係默許車站職員咁樣做﹐我相信係高層都唔知有人用作滿足"好奇心"。
我會建議你把你看到的情況﹐向mtr作投訴﹐以便mtr作出跟進處理。
頁: [1]
查看完整版本: 私隱專員公署認為港鐵閉路電視私隱風險管理不足