arriva-eric 發表於 2013-5-4 09:30

估相(西鐵線)

為甚麼有此班次出現?

p.s這個時間,這個班次,可能係紅館overrun散場特車(大誤)
photo taken on April-13,2013

K.C.R2007 發表於 2013-5-4 15:08

如果時間系凌晨ge話:
可能因為西鐵平日本身客量唔算多,況且都已經接近收車,所以班次咪安排得疏D lor:lol

午間ge話我就真系估唔到

純粹亂估,唔一定真,有錯請指

3ad150 發表於 2013-5-4 16:43

原帖由 K.C.R2007 於 2013-5-4 15:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果時間系凌晨ge話:
可能因為西鐵平日本身客量唔算多,況且都已經接近收車,所以班次咪安排得疏D lor:lol

午間ge話我就真系估唔到

純粹亂估,唔一定真,有錯請指 ...
慢著
正常往屯門方向尾車00:54已經在該站開出
是否當晚有特別原因而需要加車

kevho 發表於 2013-5-4 23:21

唔排除有試車安排左RUN, 所以PIDS照出INFO

Lelouch 發表於 2013-5-5 00:46

幾年前都見過南昌方向(果陣九龍南線未起好)
尾車過左後又有班2x分鐘去錦上路既

arriva-eric 發表於 2013-5-5 02:15

該班是載客列車, 而 mtr update 也沒有相關紀錄, 而本身不是壞事, 公開原因也應受嘉許.

所以特此放在此討論區, 讓大家討論原因.

hints: 3AD150 的論點正確

busfunfun 發表於 2013-5-5 05:50

係咪東鐵綫果邊有人跳軌/之前訊號故障
所有尾班車之後加多班清客

巴士上的人 發表於 2013-5-5 12:14

原帖由 arriva-eric 於 2013-5-4 09:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
為甚麼有此班次出現?

p.s這個時間,這個班次,可能係紅館overrun散場特車(大誤)
photo taken on April-13,2013
紅館散場車?

arriva-eric 發表於 2013-5-5 14:15

回復 7# 的帖子

答對

我在東鐵線大圍站上車前, 已經聽到廣播, 話九龍塘站有人擅闖路軌,

本來五分鐘左右一班的班次, 變成約十分鐘一班, 排班大亂之下, 本來我搭乘的是最後第三班可趕及西鐵線往屯門方向的班次, 因為東鐵線改為手動駕駛而變成最後一班.

想不到港鐵公司會為受影響乘客加開一班車. 也苦了屯門元朗天水圍的站務, 要他們加班半小時.
(可是回到屯門元朗, 輕鐵已經停駛了, 他們也要轉的士回家啦)
頁: [1]
查看完整版本: 估相(西鐵線)