3AD60 發表於 2006-3-20 00:31

加班無津貼既工你地會唔會做呀?

若果加班都冇津貼既工而僱主又要
強行逼你地加班的話你地會唔會
做呢份工呀??

若果有得選擇的話我就唔會做呢D工,
若果冇得選擇又等錢洗的話我都照
捱住先,兼且我都唔會咁積極
去做呢D工,因為做就36,唔做
又係36,同埋所賺既錢都係得咁多.

CardCaptor 發表於 2006-3-20 02:43

計完數先講好定不好
某公司(又是德X記)OT有補水
但要你由10小時工作拉長到12,甚至是14小時工作
你覺得好不好?

Andy_Chan 發表於 2006-3-20 09:09

咁 ot 補鐘(即是可以 campot 時數留待假時可以放 ot??

HY671 發表於 2006-3-20 11:13

其實最緊要睇下本身份工既人工係點,若果本身同其他公司出既錢差唔多,
而人地ot有錢你又白做咁梗係制唔過,但若果本身人工係俾高過人地,咁可
能公司本身都預左你要開ot,咁我又覺得冇乜問題喎。

ricky 發表於 2006-3-20 13:53

睇呢份工本身人工高唔高?
高都死頂住啦...
有的公司就算員工加班唔補水,都會補假,若加班情況嚴重,你大可以向你的上司提出。

HR9710+KU1391 發表於 2006-3-23 00:10

有時睇返份工有冇前途,同埋你左多久,你冇這行經驗的話,在外面是否容易找相關的工作,
有時好睇公司的文化,有些公司,老板冇強迫加班,但員工不敢準時放工,明明6點,自願要做到7,8點,又冇ot& Time off

HK104 發表於 2006-3-23 14:36

講真,要視乎自己有幾多叫價能力同才能,如果自己叫價能力強,大可以選擇一份
人工高福利好,又不用加班的工作。不過,香港一般受薪階級的情況,都是人求事
而不是事求人,工作根本不到打工仔選擇。

加唔加班,好多時睇間公司文化,有部份公司即使冇野做,加班又冇錢或者補假,
但好多人都會磨爛席,相反有部份就下班時間到之後十分鐘熄燈熄冷氣趕人走。

ricky 發表於 2006-3-24 10:29

原帖由 HK104 於 2006-3-23 14:36 發表

講真,要視乎自己有幾多叫價能力同才能,如果自己叫價能力強,大可以選擇一份
人工高福利好,又不用加班的工作。不過,香港一般受薪階級的情況,都是人求事
而不是事求人,工 ...

因為公司的文化普遍是最遲離開公司的人就是最勤力的人。就算員工在公司做與公事無關的工作,
都好過準時走人。

doink 發表於 2006-3-31 17:59

HR9710+KU1391 發表於 2006-4-9 11:31

原帖由 doink 於 2006-3-31 17:59 發表
長此下去,咩私人時間都會無哂,所以比我唔會啦.................

私人時間冇哂,即是"工作就是生活,生活就是工作"
另外,想進修增值自己都有困難
頁: [1]
查看完整版本: 加班無津貼既工你地會唔會做呀?