Fun_FC 發表於 2006-3-22 20:09

oral 可怕經歷

小弟今年自修考UE,話就話自修,但我今年就會degree畢業,學校好多野做,oral係完全無放時間去溫。

去到perpareation room,果個考官(係咪咁稱呼)用中文解釋考生須知之類既野,佢好好,無跟稿讀,介紹得都幾輕鬆。仲講埋張黃色紙點用,佢話兩面都寫得,畫公仔都得,大家jot低d question,一陣用黎問問題同對答。

我心想,死啦,係咪改制,乜有d咁既野架咩?我心裡嚇到屁滾尿流。講真,我真係連有冇改制都唔知,可能我都有少少問題。

最後,知道係改制既,但我可能太驚同緊張,考試期間腦同口唔協調,考得唔係咁好。之後,同同組的人講,佢都話果個人講錯野,但佢地清楚會考乜,所以無理到。

考完後,在輕鐵上細想,乜佢講得咁似中5既野既?

總結來說,呢單野都幾驚嚇,睇黎我呢個section都死得。

fuwing 發表於 2006-3-22 21:09

係 jot 低

Fun_FC 發表於 2006-3-22 21:32

sorry
改左

我真係唔知正字係咩,真係慚愧。:(

S3BL103 發表於 2006-3-22 22:21

Fun_FC 發表於 2006-3-22 22:36

原帖由 S3BL103 於 2006-3-22 22:21 發表

唔係改制喎,2005年UE marking scheme都有寫到考生可以用盡張note-card(兩面),
我已經考左,我響10分鐘preparation time時先睇Group discussion講咩theme,再scan over Individual Presentation講緊咩主題,用左7分 ...

唔係,呢樣梗係對啦,主要係呢度,佢叫考生用張card 寫上「question」,一陣用來「對答」。我呢d自修生習又無補,咩都唔知,上年有考就跟番上年,所以先嚇死。事後先想起佢講既野好似中五的第一part。

講真,佢都講左好多其他野,對考生來說,可減輕緊張氣氛,例如今日係last day,佢說:「我做埋今日就攪掂,一定要做得妥妥當當,唔可以俾人寫報告。」

S3BL103 發表於 2006-3-22 22:39

Fun_FC 發表於 2006-3-22 22:50

原帖由 S3BL103 於 2006-3-22 22:39 發表

哦...sorry!!剛才睇錯左少少...
係呀.....應該係佢講錯左(搞錯左),唔需要寫上questions準備對答的。:D

就係因為我以為改制,我又以為唔知點考,攪到有d失準,講野的時候有點口齒不清。:(

S3BL103 發表於 2006-3-23 12:06

superay 發表於 2006-3-24 13:47

我考21號第2場,全日最後第51組,做考生A,等考坐到腳軟。
考官是女外籍+女本地老師

全場得3個人,不計我自己,一男一女

Presention:
自己的那篇是One-child-policy,自問看了這麼多Past Paper,都無一篇這樣難。
B那篇,聽不出是什麼來的!
C那篇又是One-child-policy

Discussion:
題目大約是學校開放日,要做一個關於Social Changes of modern China的介紹
開場無人發言,故此自己要頂硬上。
講來講去都不知有什麼好講。
考完之後,3個人都話不太明白題目要講什麼!

alex93 發表於 2006-3-24 23:45

我都係21/3 wo...不過 5:00 ...都明題目講咩

不過全group d 人都唔勁...一定冇高grade
頁: [1] 2
查看完整版本: oral 可怕經歷