TP人 發表於 2006-3-24 21:39

外地人搭東鐵要小心?

Yahoo news:
印度漢東鐵跳軌追車 兩鐵一日5事故

上次就有內地人懷疑於上水站因為以為去錯月台,
而走落路軌欲前往對面月台,
以致有人命損失
今次就走落路軌追車,
驚走左一班要等好耐.......
這是不是因為外地人對東鐵的認識不足?
九鐵可以做 D 乜,
防止這類因誤解而產生的不必要意外?

Leungy 發表於 2006-3-24 21:47

落路軌追車?真係誇張,火車行60km/h,全球最快跑手最快都係40km/h,點追?
呢個理由真係強差人意。

kei_hk 發表於 2006-3-24 21:55

原帖由 TP人 於 2006-3-24 21:39 發表
Yahoo news:
印度漢東鐵跳軌追車 兩鐵一日5事故

上次就有內地人懷疑於上水站因為以為去錯月台,
而走落路軌欲前往對面月台,
以致有人命損失
今次就走落路軌追車,
這是不是因為 ...

其實﹐2間鐵路公司都估唔到有此事發生。

始終各地的交通文化不同﹐好難作宣傳同教育﹐況且2間鐵路公司都在月台上有安裝指示板﹐表明下班車的時間﹐根本已經足夠。至於去錯月台﹐都係已經有足夠指示板﹐2間公司都已經做得足夠。

在外地﹐包括中國鄉村﹐乘客真係容許走去路軌﹐當地人自然當然他們的模式﹐好自然情急下做錯決定。

數年前﹐牛頭角都有小朋友因坐過龍﹐都自己去行路軌回九龍灣﹐2次事件都係沒有檢控當事人﹐只係警告了事。

brian 發表於 2006-3-24 22:09

之前好似都試過有個內地女人o係東鐵站因為去錯月台,
情急之下就咁跳落路軌過對面月台,結果被埋站之列車撞到…

hk_ayu 發表於 2006-3-24 22:15

原帖由 TP人 於 2006-3-24 21:39 發表
今次就走落路軌追車,

外國非繁忙時間唔似香港人成日出出入入,
墨爾本呢度繁時可以密到2分鐘,
非繁時就疏到20分鐘,
夜晚10點後仲要30分鐘,
走左一班生存仲有d咩意義;P

所以有各式其式追車法,
例如跟住架車扯開度門,
或者跳上接駁位,
好彩o既亦有乘客幫你頂住度門

ATR101 發表於 2006-3-25 00:48

原帖由 hk_ayu 於 2006-3-24 22:15 發表

外國非繁忙時間唔似香港人成日出出入入,
墨爾本呢度繁時可以密到2分鐘,
非繁時就疏到20分鐘,
夜晚10點後仲要30分鐘,
走左一班生存仲有d咩意義;P

所以有各式其式追車法,
例如跟住架車扯開度門,
或者 ...
所以香港d人衝門算係少事喇;P

CardCaptor 發表於 2006-3-25 01:57

看來只有月台閘門是可行的出路...

barking 發表於 2006-3-25 18:35

在內地,電化路段有警告牌,叫人不要走入路軌。
但東鐵,只見在月台的頭尾兩端的維修鐵閘,有個細細的牌寫住不准進入,
好明顯係指示不足。

建議東鐵在月台上,掛上紅底白字的指示布「电化路段,请不要走进路轨」

SSBT 發表於 2006-3-25 21:03

原帖由 barking 於 2006-3-25 18:35 發表
在內地,電化路段有警告牌,叫人不要走入路軌。
但東鐵,只見在月台的頭尾兩端的維修鐵閘,有個細細的牌寫住不准進入,
好明顯係指示不足。

建議東鐵在月台上,掛上紅底白字的指示布「电化路段,Ŧ ...
唔好玩啦 .. =0=""

不如東鐵快d裝閘門仲好啦 ..
頁: [1]
查看完整版本: 外地人搭東鐵要小心?