NERC450 發表於 2013-9-13 19:18

小西灣 --> 元朗劇院

假日早上出發,以下邊個方法最快 ?

一 : 118 > 油麻地/旺角 > 68X >元朗警署 > 步行
二 : 788 > 中環 > MTR >元朗 > LRT > 豐年路 > 步行
三 : 788 > 中環 > 968 > 元朗西 > 步行
四 : 其它

以小弟所知,如用方法三,在元朗西落左車,應需再步行一段距離,所以較不傾向。方法一的話,應在哪個站轉車? 是方法一還是方法二較好 ?

先謝 :handshake

ma212223 發表於 2013-9-13 20:20

方法一改版:118去紅磡站轉西鐵再轉輕鐵
咁可以唔洗等好耐一班嘅東涌線

tony223 發表於 2013-9-14 00:13

如果搭西鐵,可考慮去朗屏西鐵站轉K68(往元朗公園方向),雖然班次較疏,但勝在劇院門口有站

avianwind 發表於 2013-9-14 03:28

方法一的話
搭118在"眾坊街"落
然後向後行去"九龍中央郵政局"便有68X
如果俾你撞到正搭到268B便更好,可以唔入旺角、長沙灣

如是來回又想平少少
可以考慮搭118去到南昌->買全日通($24全日)->西鐵->輕鐵/鐵巴

==
如果是9月15日出發的話
請留意搭68X在美孚會有改道
http://www.kmb.hk/tc/news/realtimenews.html?page=1378291372_2591_0.jpg

EX-TL 發表於 2013-9-15 03:08

未試過, 不過以前有位同事佢住元朗返柴灣, 係用968轉788, 俾我元朗西行過去唔算好遠啵!:hug:

avianwind 發表於 2013-9-16 09:00

原帖由 EX-TL 於 2013-9-15 03:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
未試過, 不過以前有位同事佢住元朗返柴灣, 係用968轉788, 俾我元朗西行過去唔算好遠啵!:hug:

元朗西行過去都比朗屏西鐵/巴總行過去快
約5-8分鐘步程吧

如果是行天橋預計要花10-15分鐘
行路面又識點行就會快幾分鐘

頁: [1]
查看完整版本: 小西灣 --> 元朗劇院