tonyng 發表於 2006-3-27 10:00

【新聞】東鐵13站翻新.大埔站5月動工.羅湖年底竣工

明報:東鐵13站翻新.大埔站5月動工.羅湖年底竣工
明報:上水站涼風系統代冷氣慳電.倘效彰推展至各車站
成報:九鐵1.3億擴建上水站.配合落馬洲線啟用成轉車樞紐
大公報:九鐵上水站北大堂年中翻新
太陽報:定位涼風系統取代抽風機.九鐵上水站降溫消悶熱
蘋果日報:上水羅湖擴建裝涼風系統增廁格.東鐵車站大翻新
文匯報:應付落馬洲支線人流上水站斥億元大變身
商報:九鐵擬千萬翻新上水站大堂

其中明報亦有提及:須進行紅磡站工程以配合九龍南線,並指出有可能
在紅磡站地底加建新月台供過海線,不過視乎沙中線的最終走線而定。
大埔墟站月台改善工程擬於五月動工,年底竣工,但未有提及會否為
大埔墟站進行車站大翻新。最後一段則報導了加訂34卡九龍南線新列車。

pakchi70 發表於 2006-3-27 11:32

fungch 發表於 2006-3-27 12:50

KR4210 發表於 2006-3-27 13:22

原帖由 fungch 於 2006-3-27 12:50 發表
早前話會南移0既旺角站, 唔知又會唔會進行翻新工程呢
13 個站已包括所有東鐵車站 (不包括尖東站),
大圍站應該只係翻新 1、2 月台便足夠,
但係如果落實旺角站南移,旺角站應該唔會翻新

睇番上水站南面新大堂,
都係沿用東鐵舊有果款指示牌:L
希望佢日後翻新d車站都有馬鐵果款規格

另外報章指紅磡站翻新以容納西鐵九卡列車,
應該係指日後預留位置?
有西鐵o係度,紅磡站翻新工程唔知會唔會包括
安裝月台幕門?日後紅磡站應該會 high class d:lol

akwtong 發表於 2006-3-27 16:35

原帖由 KR4210 於 2006-3-27 13:22 發表

睇番上水站南面新大堂,
希望佢日後翻新 ...

將紅磡一,四號月台給東鐵,二,三號給西鐵不是可以了嗎?

TP人 發表於 2006-3-27 23:44

原帖由 KR4210 於 27/3/2006 13:22 發表

大圍站 1、2 月台已經正在進行小型翻新
現有的啡磚被剷走埋
似乎是打算舖上藍磚,
進一步淡化東鐵大圍站的舊日痕跡

gordon 發表於 2006-3-28 01:01

原帖由 fungch 於 2006-3-27 12:50 發表
早前話會南移0既旺角站, 唔知又會唔會進行翻新工程呢
旺角站開始剷走月台上的牆磚, 似乎會作小規模翻新.

denniskeung 發表於 2006-3-28 03:18

東鐵各站翻新, 會唔會統一標準,
每站都改為鋪上如大圍站的藍磚呢 ?

chng81 發表於 2006-3-28 13:53

原帖由 KR4210 於 2006-3-27 13:22 發表

睇番上水站南面新大堂,
希望佢日後翻新 ...
我諗kcr想一次過訂購新款指示牌o卦,一次過訂可能會平d o既 (以common sence 咁諗)

另外,月台上蓋唔知會唔會加闊或重建呢? (尤其係羅湖站新建的2個月台及大學站)
頁: [1]
查看完整版本: 【新聞】東鐵13站翻新.大埔站5月動工.羅湖年底竣工