bose_hung 發表於 2013-10-10 15:02

如何「確保減少重開車門」而錯不在乘客?

B2 版某文章內,
有版友這樣講:

原帖由 張偉沖 於 2013-10-10 14:07 發表

月台積人係因為列車車長經常重開車門, 等候轉車客 (以東涌線等荃灣線最明顯).
導致更多乘客衝門, 造成惡性循環.

成日賴乘客先係不負責任, 港鐵有責任確保減少重開車門的情況. ...

明明是乘客不懂紀律衝門,
難道要「照夾不誤」?
到底怎樣才能解決問題?
希望有關版友能夠解釋!

ate_58x 發表於 2013-10-10 15:16

強烈見議港鐵係車門裝刀片:lol

RE2303 發表於 2013-10-10 16:58

建議在車門/PSD上安裝提示燈,提示乘客車門即將關閉(日本/大陸新車都有)

GK3258 發表於 2013-10-10 20:03

其實一直都好不滿,點解車內有嘟嘟嘟車外無

lsc04d11 發表於 2013-10-10 20:21

我成日認為,如果係因為夾到頭髮/袋而要重開車門,只重要車的幕門便可,完全唔使開月台幕門。重開間乘客都懂拿開被夾的東西吧。
到重開車門幾次都未解決,先開少少月台幕門,讓被幕門夾著的東西也能拿走,亦可避免有人從月台突然衝入車廂。被夾著的東西不會如人般大吧??就算有可能,發生的機會次數不多……這個時候就算有人想順手入埋車都冇計……

其實我都唔明,兩至三分鐘既候車時間都等唔切,係要入車廂。

tofu 發表於 2013-10-10 20:35

原帖由 RE2303 於 2013-10-10 16:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
建議在車門/PSD上安裝提示燈,提示乘客車門即將關閉(日本/大陸新車都有)
呢d方法係香港係不可行,乘客一見到著燈既話反而仲更加會衝

3ASV196 發表於 2013-10-10 20:51

有時要解決問題, 唔係只睇邊個錯定對, 而是睇個情況點樣解決....
其實我見到係全世界都有衝門的, 試問邊個會見車就開都唔行快2步....
唔通真係夾死d客咩....

但問題係點樣係有人衝門下減少對列車運作的影響, 呢d本身要做從車務上,
車門設計上解決...

有d車長少少就重開晒所有車門, 就算有獨立重開的列車都唔理3721重開晒所有車門
本身是錯誤的, 重開晒所有車門根本就係製造緊下次衝門機會, 仲要講緊成40度門..

全世界我都未見過要成抽車係一個站開關7-8次, 前kcr 都無....係mtr 咁樣, 呢d係咩問題
其實都好清楚...

3ASV196 發表於 2013-10-10 20:57

原帖由 tofu 於 2013-10-10 20:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實這是聽障人士黎講, 關門前的警告提示, 我反而唔明mtr 為何不設這設備...

不過mtr 本身好矛盾, 一方面叫人聽到嘟嘟聲就停, 另一方面就怕人聽到見到
更加會衝

DK704_3N133 發表於 2013-10-10 21:42

全世界都有衝門...你講呀?

kei_hk 發表於 2013-10-10 22:32

原帖由 tofu 於 2013-10-10 08:35 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實睇下成個關門程序﹐那一刻開始有月台警告聲/閃燈。

你試下去東涌線的月台﹐關月台門便有警告聲﹐如果你聽到聲才起跑衝門﹐除非你只有2-3步距離﹐否則你都唔需要起跑﹐因為9成都會撞門收場;P

所以﹐東涌線的熟客聽到聲好多都唔會去衝門﹐因為知道係會白費氣力。
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 如何「確保減少重開車門」而錯不在乘客?