groom1002 發表於 2013-11-17 17:39

(歷史問題)合併前點解有孖寶旺角站?

98年機鐵九龍站啟用,九龍火車站要改名為紅磡站。
03年西鐵天水圍站啟用,輕鐵天水圍站改名為天榮站
但是合併前地鐵旺角站啟用,旺角火車站點解唔改名?
另外當香港大學站啟用,大學站是否改名?

Brianonly 發表於 2013-11-17 17:43

『香港大學站』啟用,同唔同名嘅『大學站』有乜關係?

A19-AD4807 發表於 2013-11-17 18:24

kl9327 發表於 2013-11-17 19:35

我估九龍站唔可以有兩個既原因係兩個站代表唔同地方,
你一出錯左就好難行到去另一個九龍站。
而旺角站兩個都係旺角,
出錯左閘都可以用合理時間行返去另外一個。

LAK2 發表於 2013-11-17 21:41

原帖由 A19-AD4807 於 17-11-2013 06:24 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
小弟知道當年旺角站由KcR負責,代号MOK
KCR: MKK
MTR: MOK

busfunfun 發表於 2013-11-18 03:23

話曬以前係叫旺角地鐵站
一個叫旺角火車站
兩個都唔同名
英文一個係 Mong Kok MTR
一個係Mong Kok KCR
唔存在混淆情況而九龍站兩個直頭唔同位

其實有個問題
將來高鐵果個叫西九龍總站
咁大陸咁大,鬼知你西九龍係邊咩
應該叫香港站仲有代表性

中環個香港站根本唔應該咁叫
人地一落機就係香港,仲咩要搭機鐵先去到香港

ArnoldC 發表於 2013-11-18 08:01

回復 6# 的帖子

參考外國做法,高鐵總站最好本地線稱之為「西九龍」,城際線稱之為「香港西九龍」,而九廣鐵路總站則應改稱「香港紅磡」。

九廣鐵路南行總站稱作「九龍」,相信源於當年中英兩國均將港九視作兩個城市,而尖沙咀亦別稱「九龍角」。

waterboy1984 發表於 2013-11-18 09:39

原帖由 busfunfun 於 2013-11-18 03:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
話曬以前係叫旺角地鐵站
一個叫旺角火車站
兩個都唔同名
英文一個係 Mong Kok MTR
一個係Mong Kok KCR
唔存在混淆情況而九龍站兩個直頭唔同位

其實有個問題
將來高鐵果個叫西九龍總站
咁大陸咁大,鬼知你西九龍係邊咩 ...
其實高鐵總站叫返九龍站就最好,就可以貼返隔離個機鐵九龍一樣名,位置又近

中環果個叫香港站的確唔好,但事實係準確黎講,香港島先叫香港,
而落機果一度係到左HKSAR咁解,即係香港伸延既香港都會行政區,
情況就好似北京/東京/紐約/台北咁,周邊都可以叫果個城名
又或者好似桃園機場都叫台北既機場一樣,桃園本身都唔係台北,但又算台北都會範圍

h2o 發表於 2013-11-19 00:02

當年概念分得好清楚, 火車站就係搭火車, 地鐵站就係搭地鐵, 搭火車去九龍塘轉地鐵都要由火車站行過去地鐵站, 所以旺角火車站唔會同旺角地鐵站當成同一個地方. 就算地鐵站一早寫旺角站都冇人理.

要數詞序倒轉最早應該回到機場鐵路的機鐵XX站. 然後西鐵如是做出西鐵XX站, 亦有少數人對應出地鐵版本的地鐵XX站, 但最要命就係單結構兩站如南昌該點叫呢? 似乎係呢個時期開始多人叫XX站代表鐵路站, 而且連城新都係咁用. 然後就係合併時期最興的港鐵XX站.

唔知大家同唔同意?

SSBT 發表於 2013-11-19 01:19

原帖由 h2o 於 2013-11-19 00:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但最要命就係單結構兩站如南昌該點叫呢? 九龍塘地鐵/火車站咁多年黎都相安無事
搭地鐵就會叫佢地鐵站,
搭火車咪叫火車站囉
頁: [1] 2
查看完整版本: (歷史問題)合併前點解有孖寶旺角站?