ATR101 發表於 2006-4-4 02:05

輕鐵報站機一問

輕鐵報站機係人手操作定係自動操作O架?
因為我尋晚搭輕鐵時發現報站機同當時到的站係慢O左一個
例如架車去緊兆康,但報站機仲係顯示藍地....:o
我由元朗搭返屯門,個個都係咁:o
點解會有咁O既情況呢?

GD1570 發表於 2006-4-4 07:20

輕鐵報站器係全自動操作的...

shtsang 發表於 2006-4-4 11:31

原帖由 GD1570 於 2006-4-4 07:20 發表
輕鐵報站器係全自動操作的...
但全自動既同時一樣可以手動.
因為試過一次個司機返總站既時候冇轉返個方向.
結果上下行倒轉左.佢過左成5個站先發覺,之後我
就聽到唔同既站名,報左幾個之後先報返原整既.
同埋司機係可以隨時刪掉報站既內容.
好多司機夜晚都會刪除英文個part既

shtsang 發表於 2006-4-4 11:33

原帖由 ATR101 於 2006-4-4 02:05 發表
輕鐵報站機係人手操作定係自動操作O架?
因為我尋晚搭輕鐵時發現報站機同當時到的站係慢O左一個
例如架車去緊兆康,但報站機仲係顯示藍地....:o
我由元朗搭返屯門,個個都係咁:o
點解會有咁O既情況呢?
因為司機冇晌總站set返岩既報站.好有可能佢晌遲一個
站先reset,所以咪會報遲一個站囉.
不過如果個司機聽到既,好應該set返好佢.

mkfung2 發表於 2006-4-4 20:25

原帖由 shtsang 於 2006-4-4 11:33 發表

因為司機冇晌總站set返岩既報站.好有可能佢晌遲一個
站先reset,所以咪會報遲一個站囉.
不過如果個司機聽到既,好應該set返好佢.

司機位應該聽到﹐因為曾經試過好多次多次重開車門時﹐
小心車門及路線廣播會一齊重播﹐到關門開車時若不停播時﹐
有部份司機會按掣停止。

其實輕鐵應該重新設定報站時間﹐
將部份特別車站預報時間提早會較好﹐
現時報站離到站前 120-150 米開始報站﹐
但以 751 友愛方向澤豐報站﹐
報英語時已經上落客並可以關門﹐
對乘客來說實為不便﹐嚴格來說係不合理﹐
輕鐵方面應該正視。

tse0856 發表於 2006-4-4 22:15

有次搭761去到塘坊村後係咁播d特別廣播,
不停重覆 「...將嬰兒車摺起...」,「...不准飲食...」... 呢d廣播

ATR101 發表於 2006-4-5 01:29

原帖由 mkfung2 於 2006-4-4 20:25 發表

有部份司機會按掣停止。

將部份特別車站預報時間提早會 ...
仲有614P/615P去到兆康仲係報緊下一站兆康...:o
有D司機到站就整停佢,有D就由佢繼續報,
不如將個報站 CUT 短佢啦:L

shtsang 發表於 2006-4-5 01:54

原帖由 mkfung2 於 2006-4-4 20:25 發表
有部份司機會按掣停止。
將部份特別車站預報時間提早會 ...
我知佢一定聽到,如果唔係點樣可以cut左英文既報站呢?
不過個次佢唔知點解去到澤豐先轉返做上行囉.....

ChickenTong 發表於 2006-4-5 12:39

ahbong 發表於 2006-4-5 13:23

搭地鐵都試過全程報早一個站
如果遊客真係俾佢玩死
頁: [1] 2
查看完整版本: 輕鐵報站機一問