winston 發表於 2006-4-6 21:44

有薪假期

請問香港現時多不多公司有這項福利?

本人工作的公司一直以來都有, 大約返 3個月有1星期有薪假.
不過我工作的部門因為人手不足, 公司一直 on hold 我這個假期.

幾日前知道 2005/06 的財政年度年結, 而上個年度剩餘的假期竟然
不能夠納入於 2006/07 年度. 亦即公司白白取消了我應有的假期.
不過我自己就沒有所謂, 但換了第2位同事, 就一定會同經理/ Human Resource
的同事理論了.

想不到一間大公司兼上市公司, 對員工福利的管理存有漏洞

各位意見如何?

cruisesnet 發表於 2006-4-7 06:57

原帖由 winston 於 2006-4-6 21:44 發表
請問香港現時多不多公司有這項福利?

本人工作的公司一直以來都有, 大約返 3個月有1星期有薪假.
不過我工作的部門因為人手不足, 公司一直 on hold 我這個假期.

幾日前知道 2005/06 的財政年度年結, 而上個年 ...

如果你夠擔,吾怕比人抄,同上司講,應該補比你的.($ or假)
但係要攪清楚吾係你自己吾記得拿假.

吾係既,留低d證明,到第日吾做時叫佢補水

winston 發表於 2006-4-7 07:23

原帖由 cruisesnet 於 2006-4-7 06:57 發表

如果你夠擔,吾怕比人抄,同上司講,應該補比你的.($ or假)
但係要攪清楚吾係你自己吾記得拿假.

吾係既,留低d證明,到第日吾做時叫佢補水
因為我經理換左人, 舊果位經理未搞掂我的假期事宜就無聲無色離職了,
而自己係事後2星期先知道經理換左人. 但新任經理對此事毫不知情.
我自己3月中已經同新任經理講過, 公司 Human Resource 同事翻查過我的員工紀錄,
證實我應有 1個星期有薪假期.

我有冇放假, 公司電腦係有我的紀錄. 依家問題係公司原本話 hold 住我的假期,
唔想我放假住, 但到依家無左呢回事.

Anyway, 我暫時並不打算追究, 係我今個年度 book holiday (no pay leave) 的時候先講番
俾公司聽都未遲.
我的意見係: 公司係唔適當的時候放我假, 我並唔會接受, 因為原本應該由同事自己決定的,
所以我寧願公司補水好過.

頁: [1]
查看完整版本: 有薪假期