daiteioh 發表於 2006-4-7 19:33

其實東鐵/西鐵月票應不應該取消呢?

可能兩鐵合併後,地鐵公司眼看到東鐵/西鐵月票是不賺錢的東西,可能會........
各位板友,你贊成取消或保留呢?你估地鐵公司會不會取消呢?
小弟覺得要保留東鐵/西鐵月票,因為可以繼續給優惠給市民:)

Eddie 發表於 2006-4-7 20:18

取消月票後恐怕西鐵同尖東站客量會即時下跌一半

ahbong 發表於 2006-4-7 20:22

原帖由 Eddie 於 2006-4-7 20:18 發表
取消月票後恐怕西鐵同尖東站客量會即時下跌一半

西鐵應該唔會跌一半
但會跌三分一
19 萬落到 13 萬左右

但若果配合長途線減 $2 以上
轉乘又再減 $1
短途線又減幾毫
都可能可以救番少少

winningmok 發表於 2006-4-7 20:54

站係公司立場緊係應該取消啦,邊間公司會咁蠢做蝕本生意架
但站係乘客立場乘客當然歡迎啦!咁著數...取消左客量跌就一定跌架喇
地鐵做得咁好,合併左一定有辦法搞得好九鐵既

Eddie 發表於 2006-4-7 21:09

原帖由 winningmok 於 2006-4-7 20:54 發表
站係公司立場緊係應該取消啦,邊間公司會咁蠢做蝕本生意架
但站係乘客立場乘客當然歡迎啦!咁著數...取消左客量跌就一定跌架喇

月票雖然係蝕本
但係如果冇左月票會蝕得更甘o既話
應該唔會取消

68A 發表於 2006-4-7 21:54

hk_ayu 發表於 2006-4-7 22:22

原帖由 winningmok 於 2006-4-7 20:54 發表

難道地鐵可以改變西鐵定線的缺憾?
難道地鐵可以改變馬鞍山人愛點到點的習慣嗎?

ahbong 發表於 2006-4-7 22:24

原帖由 68A 於 2006-4-7 21:54 發表
到時合併又冇月票,
跌返到去10萬水位都唔出奇...

西鐵14.4 - 長途$2 -轉地鐵$1 = $11.4

差唔多係初期既價錢,
不如搭番巴士轉地鐵好過啦...

如果 $12.4 可以免費轉 K16 / 701
我又唔覺得西鐵十分輸蝕...
你睇下今時今日巴士既班次同車程...
已經同西鐵通車時相去甚遠

況且呢個都係習慣問題
到兩鐵一年半後合併
月票大概已經發行左三年幾喇
要走番去搭巴士...
我第一個唔得先
平果少少要我日曬雨淋去等三個字車... 真係咪搞

peterson 發表於 2006-4-7 23:52

相信以地鐵的『商業』作風,
月票這個高成本低效益的方案應該無得留低。

不過最驚係地鐵取消月票後,
對馬鐵加價減班來減成本.....

ot:唔知地鐵會唔會廢輕鐵呢?

fw1321 發表於 2006-4-8 00:00

原帖由 68A 於 2006-4-7 21:54 發表
到時合併又冇月票,
跌返到去10萬水位都唔出奇...

西鐵14.4 - 長途$2 -轉地鐵$1 = $11.4

差唔多係初期既價錢,
不如搭番巴士轉地鐵好過啦...

問題係日票會否同月票一齊消失O且。
如果日票都會消失, 咁屯門班客就會流失不少, 但我相信天水圍同元朗
O既客唔會流失太多。事實上, 我居住在屯門置樂, 搭巴士同搭西鐵要
再轉巴士/地鐵出市區, 不論九龍西的旺角、九龍中的九龍塘、九龍城,
還是九龍東的觀塘, 時間差別已經很細。因此, 我唔相信西鐵票價減至
大約 $12.4 o既時候, 在一個屯門北面, 乘搭西鐵比屯門出入市區更快
的地方, 客量會流失咁多。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 其實東鐵/西鐵月票應不應該取消呢?