kychung 發表於 2006-4-8 14:04

東鐵隧道問題

我唸我應該唔係第一個響度問呢D問題ge人
不過我search唔到有關討論
所以再開新文討教一下啦~

近日小弟響歌和老街行過
見到舊畢架山隧道ge入口
睇落比東鐵其餘ge舊有隧道細好多
甚至我覺得應該唔大得過地鐵ge單管隧道好多
係咪就係因為舊畢架山隧道唔夠高放交流電纜落去
所以電氣化時要另建新隧道?

但環顧東鐵沿線
都只係得舊畢架山隧道用唔番
點解舊畢架山隧道會鑿得特別細呢?

如果當初因為未電氣化
而令隧道唔使鑿到咁大
咁點解舊吐露港隧道又鑿得咁大?
呢條隧道有無可能曾經係行過雙軌呢(至少響窄軌年代黎講)?

公主道隧道係咪不嬲都係雙軌?
如果係ge話
舊尖沙咀站至舊旺角站之間又係咪不嬲都全段雙軌?
如果無唸過要電氣化ge話
理論上條隧道都唔使鑿到咁高
其實響電氣化時條隧道有無加高過(雖然聽落唔似有可能)?

proschebus 發表於 2006-4-8 14:56

以前東鐵電氣化前有五條隧道,分別命名為1~5號隧道,除了吐露港的一條現在作為南行線
(公主道隧道我不清楚是否以前留下來),另外三條已經沒有用,詳細地點唔係太清楚

tonyng 發表於 2006-4-8 14:58

原帖由 proschebus 於 2006-4-8 14:56 發表
以前東鐵電氣化前有五條隧道,分別命名為1~5號隧道,除了吐露港的一條現在作為南行線
(公主道隧道我不清楚是否以前留下來),另外三條已經沒有用,詳細地點唔係太清楚

另外三條:前馬料水站(現時大學站)兩端均是隧道,現時旺角站的位置以前亦是隧道。

kychung 發表於 2006-4-8 15:17

原帖由 tonyng 於 2006-4-8 14:58 發表
另外三條:前馬料水站(現時大學站)兩端均是隧道,現時旺角站的位置以前亦是隧道。

咁請問前馬料水站兩端ge隧道
而家係荒廢左定係直頭剷開變左露天?

William87A 發表於 2006-4-8 17:13

tonytsang_hk 發表於 2006-4-8 20:20

我係鐵路博物館睇過段movie..畢架山隧道係因為係山上面難以開闊 所以開條新隧道

fai 發表於 2006-4-9 07:42

原帖由 proschebus 於 2006-4-8 14:56 發表

公主道一段從前不是隧道來的,只是60年代尾興建配合海底隧道既公主道幹線才將該段加
蓋密封成隧道。建成時已是雙軌。

公主道前身係楠道,只是一條雙線來回既窄路,定線向南至愛民村附近便轉入現在既治民
街(當時叫治民道),之後是掘頭路。

kkt 發表於 2006-4-9 17:13

補充些少東鐵行車隧道o既資料先:D

而家東鐵有4條隧道,分別係:
NO. 1A 隧道 (即紅磡至旺角o個條隧道)
NO. 2 隧道 (即係九龍塘至大圍o個條畢架山隧道)
NO. 5隧道 (即係白石角至大埔墟o個條下行方向隧道)
NO. 5A隧道 (即係白石角至大埔墟o個條上行方向隧道)

NO. 1A, 2, 5 隧道就安裝了Patrolman's Lockout Device (PLOD)
NO. 5A 隧道就安裝了Train Approaching Warning System

這兩個裝置都係確保巡路員o係隧道做巡路工作的安全設備

tonytsang_hk 發表於 2006-4-9 17:15

原帖由 kkt 於 2006-4-9 17:13 發表
補充些少東鐵行車隧道o既資料先:D

而家東鐵有4條隧道,分別係:
NO. 1A 隧道 (即紅磡至旺角o個條隧道)
NO. 2 隧道 (即係九龍塘至大圍o個條畢架山隧道)
NO. 5隧道 (即係白石角至大埔墟o個條下行方向隧道)
N ...

1,3,4係咩隧道來?

kkt 發表於 2006-4-9 17:20

原帖由 tonytsang_hk 於 2006-4-9 17:15 發表

1,3,4係咩隧道來?

對不起
我真係唔知道呢:)
望高人指點:$

但東鐵就係咁樣用1A, 2, 5, 5A來稱呼四條隧道喳
頁: [1] 2
查看完整版本: 東鐵隧道問題