William87A 發表於 2006-4-11 17:55

DIH 發表於 2006-4-11 22:32

原帖由 William87A 於 2006-4-11 17:55 發表
小 弟 發 現:整 列 新 时 速 列 車 居 然 只 有 一 支 集 電 架,唔 知 過 九 鐵 中 性 區 果 陣 會 發 生 甚 麼 事 呢?   
「惰性走行」「碌過去」囉~:D
X2000(這較為合適,因為藍箭也被稱為新時速)是單機拖拉其他車廂,
不同香港普遍使用的電動車組(EMU),因此只有一支集電弓。

ben1985623 發表於 2006-4-11 22:37

X2000係末都屬於EMU

kei_hk 發表於 2006-4-11 22:43

原帖由 DIH 於 2006-4-11 22:32 發表

「惰性走行」「碌過去」囉~:D
X2000(這較為合適,因為藍箭也被稱為新時速)是單機拖拉其他車廂,
不同香港普遍使用的電動車組(EMU),因此只有一支集電弓。

除非有緊急事/意外在中性間停定﹐否則唔會有問題:lol

500 發表於 2006-4-11 23:07

原帖由 ben1985623 於 2006-4-11 22:37 發表
X2000係末都屬於EMU

我地叫Push-Pull。

500 發表於 2006-4-11 23:15

原帖由 kei_hk 於 2006-4-11 22:43 發表

除非有緊急事/意外在中性間停定﹐否則唔會有問題:lol

一般黎講,呢種車有兩支pan(位置:back to back)的。

萬一是但用緊果支pan出事的話,可以使用另一支pan進行移動(例如:短距離以離開麻煩位)。
另外,司機員係一般情況下都唔會停係果D騎呢位(尤其係air sector位)。以避免架線熔斷事故。
(列車起動電流一吓去得太盡的話會令到條overhead糖掉)

KV149 發表於 2006-4-12 00:12

機車應該係北行車頭 ( 南行車尾 ) 先岩 ~ :)

William87A 發表於 2006-4-13 17:26

BL69 發表於 2006-4-13 17:38

原帖由 William87A 於 2006-4-13 17:26 發表
聽過多位師兄所說:看來X2000新时速列車過九鐵中性區果陣要夠快先得!
咁又唔使,只要佢過中性區果陣無停低,5km/h碌過去都無問題
頁: [1]
查看完整版本: 新時速~風馳電掣中