tonytsang_hk 發表於 2006-4-18 11:11

北環線四軌化可不可行

大約係咁,兩條線比北環線用 兩條線比區域快線(區快)用
區快路軌在錦上路站後接上西鐵路軌,在鋪上路至西九龍站 與西鐵共用路軌
在這段 行車時速不應高於80km/h

而在四軌路段行車時速為80-250km/h

1.由於不用另建隧道,只需另建高架橋
此方案比方案乙造價低 比方案甲高些許

2.此路段用作給區域快線列車減速之用
所以不用在進入香港境內前減速

3.列車在西鐵錦上路站後才與西鐵路軌交匯
當區快列車接近時 盡量在西鐵於錦上路站的停車時間,讓區快列車進入西鐵段

4.車程較方案甲快5-7分鐘

waichiu 發表於 2006-4-18 13:33

原帖由 tonytsang_hk 於 2006-4-18 11:11 發表
大約係咁,兩條線比北環線用 兩條線比區域快線(區快)用
區快路軌在錦上路站後接上西鐵路軌,在鋪上路至西九龍站 與西鐵共用路軌
在這段 行車時速不應高於80km/h

而在四軌路段行車時速為80-250km/h

1.由於 ...
本來計劃北環係行單軌, 而家因區快而行雙軌,我想九鐵或政府唔會起四軌, 而且北環線共用段沒有車站,
應該唔好令區快減速.

tonytsang_hk 發表於 2006-4-18 13:37

原帖由 waichiu 於 2006-4-18 13:33 發表

本來計劃北環係行單軌, 而家因區快而行雙軌,我想九鐵或政府唔會起四軌, 而且北環線共用段沒有車站,
應該唔好令區快減速.

會~~~北環線快極都係130-140
但如果四軌南行可以用果段路由300減到80
北行可以用果度來加速

waichiu 發表於 2006-4-18 13:50

原帖由 tonytsang_hk 於 2006-4-18 13:37 發表

會~~~北環線快極都係130-140
但如果四軌南行可以用果段路由300減到80
北行可以用果度來加速
可否北環線買行200km/h的車!
另外北環起左四軌, 第時區快另建隧道咪無用o羅?

tonytsang_hk 發表於 2006-4-18 13:55

原帖由 waichiu 於 2006-4-18 13:50 發表

可否北環線買行200km/h的車!
另外北環起左四軌, 第時區快另建隧道咪無用o羅?

無錯 一咁做唔另建隧道
如需加密班次只需於大欖去到西九龍果度起條新隧道就行

waichiu 發表於 2006-4-18 14:03

原帖由 tonytsang_hk 於 2006-4-18 13:55 發表

無錯 一咁做唔另建隧道
如需加密班次只需於大欖去到西九龍果度起條新隧道就行
荃灣出口有冇位起啊?,
另外全隧道條路係直過西鐵, 但有網友話只可行200km/h,
咁如果同西鐵平行加至四軌, 路程長o左, 但北環至大欖段就可行300km/h, 而大欖至九龍西就行200km/h,
咁邊個方案快D呢?
頁: [1]
查看完整版本: 北環線四軌化可不可行