cruisesnet 發表於 2006-4-18 17:39

in summerjob既衣著(clerk)

有間公司叫我去in summer clerk,
使吾使著恤"三"西褲???

不過讀u去interview著t-shirt又好似怪左d,中學就話姐

bigfish_hk2 發表於 2006-4-18 20:27

你都話你係讀u
見工梗係要著恤"三"西褲啦
如果唔係俾人覺得你係小朋友就唔係幾好,印象分大減

doink 發表於 2006-4-18 23:34

guia 發表於 2006-4-18 23:43

原帖由 cruisesnet 於 2006-4-18 17:39 發表
有間公司叫我去in summer clerk,
使吾使著恤"三"西褲???

不過讀u去interview著t-shirt又好似怪左d,中學就話姐

尊重自己.就算恤衫西褲都有學問
見工請穿淺色長袖恤衫、深色西褲、擦"令"皮鞋, 打不打0太就視乎情況
切忌穿花喱花碌恤衫

2A_DL13 發表於 2006-4-26 13:11

我覺得唔一定
一來睇in甚麼工種
二來睇預計銀碼

如果只係普通文員,我覺得一般Shirt衫+ 普通休閒褲(即係啡色但又唔係
最formal果種褲/但唔好牛仔褲)已經可以接受。

da54 發表於 2006-4-26 17:28

原帖由 bigfish_hk2 於 2006-4-18 20:27 發表
你都話你係讀u
見工梗係要著恤"三"西褲啦
如果唔係俾人覺得你係小朋友就唔係幾好,印象分大減
老實講,我真係未聽過大學生夠膽著 T-shirt 去見工....

恤衫西褲又唔係有刺,怕咩著丫~

不過著咩衫都要睇下你幾重視份工,唔重視既咪 T-shirt 短褲囉~ :lol

2A_DL13 發表於 2006-4-26 17:58

原帖由 da54 於 2006-4-26 17:28 發表

老實講,我真係未聽過大學生夠膽著 T-shirt 去見工....

恤衫西褲又唔係有刺,怕咩著丫~

不過著咩衫都要睇下你幾重視份工,唔重視既咪 T-shirt 短褲囉~ :lol

原交已改,我係指普通扣樓果種shirt衫(我唔知係咪叫t-shirt)
以及普通休閒褲。

不過著咩衫最重要都係得體,唔著formal dressing我覺得又
唔代表甚麼。當然如果係經理級既meal interview著得差就
已經係死罪。

我既底線係,interview的衫唔好差過正式返工既衫,已經可以
接受。

guia 發表於 2006-4-26 18:11

原帖由 2A_DL13 於 2006-4-26 17:58 發表

原交已改,我係指普通扣樓果種shirt衫(我唔知係咪叫t-shirt)
以及普通休閒褲。

不過著咩衫最重要都係得體,唔著formal dressing我覺得又
唔代表甚麼。當然如果係經理級既meal interview著得差就
已經係 ...
唔係掛...
普通扣樓有領開胸個D係叫恤衫

2A_DL13 發表於 2006-4-26 20:22

原帖由 guia 於 2006-4-26 18:11 發表

唔係掛...
普通扣樓有領開胸個D係叫恤衫

O.

我一直都以為平時sales著的那種扣樓唔打呔
的Casual wearing叫T-shirt~

弄成了誤會

guia 發表於 2006-4-26 20:35

原帖由 2A_DL13 於 2006-4-26 20:22 發表

O.

我一直都以為平時sales著的那種扣樓唔打呔
的Casual wearing叫T-shirt~

弄成了誤會

當然唔係啦
唔通係街平時見到0既警察又係著T-shirt咩 :L
頁: [1] 2
查看完整版本: in summerjob既衣著(clerk)