4056 發表於 2006-4-19 00:16

問升中選校...

小弟需要幫一個朋友選中學,但都唔知邊間好邊間唔好...麻煩幫幫手@@
佢既小學成績係中英文常識A、數學及其他術科B...應該都叫做良好成績?入唔入倒band1既學校?
範圍係深水步同九龍城區...
thz~~

kay 發表於 2006-4-19 08:11

原帖由 4056 於 2006-4-19 00:16 發表
小弟需要幫一個朋友選中學,但都唔知邊間好邊間唔好...麻煩幫幫手@@
佢既小學成績係中英文常識A、數學及其他術科B...應該都叫做良好成績?入唔入倒band1既學校?
範圍係深水步同九龍城區...
thz~~
老實講,升中的選擇是個人意願的,
你叫你朋友去搜集有關區內中學的資料
同埋睇下自己是不是喜歡這間學校,還有交通方面等問題
因為這些事是絕對不能叫別人去幫忙的!:)
(同埋選校是非常主觀的事,你話好,人地未必話好)

4056 發表於 2006-4-19 09:43

唉...我叫佢自己睇下,但佢根本唔知從d咩方法知道果間中學係好定唔好,又唔知d中學係band幾...本中學概欖睇落又間間都差唔多咁,所以...我都真係唔知點揀好= =   佢阿媽又叫佢求奇揀間中文中學,佢自己又話唔知揀邊間好...咁我唔可以睇住佢死...
九龍城區內既中學,我幫佢頭五名為:
1.瑪利諾修院(幾勁下,但可以博)
2.華英
3.旅港開平
4.何文田官立
5.協恩以
佢既成績,有冇可能? 交通問題不是問題了,佢住深水步的。但我覺得九龍城區的中學校風較好,所以我幫佢首選九龍城區~。

除左以上五間,以成績來計,仲有d咩中學係可以排比較前既名次??

鄭笑 發表於 2006-4-19 10:45

Ketsu 發表於 2006-4-19 14:02

原帖由 kay 於 2006-4-19 08:11 發表

老實講,升中的選擇是個人意願的,
你叫你朋友去搜集有關區內中學的資料
同埋睇下自己是不是喜歡這間學校,還有交通方面等問題
因為這些事是絕對不能叫別人去幫忙的!:)
(同埋選校是非常主觀的事,你話好,人地未 ...

以前我有個親戚仲得意
佢問我佢個區有邊間中學好
想幫佢個仔睇睇
但係...佢個仔果時都仲係讀緊幼稚園
而且我係住新界西
佢就住九龍東
仲要係藍田...:o

我點識答呀大佬... :L

jorg 發表於 2006-4-19 17:09

原帖由 Ketsu 於 2006-4-19 14:02 發表

佢就住九龍東
仲要係藍田...:o

我點識答呀大佬... :L
o下...
佢住藍田都唔識聖言?!:Q

sa 發表於 2006-4-19 22:45

原帖由 4056 於 2006-4-19 09:43 發表
唉...我叫佢自己睇下,但佢根本唔知從d咩方法知道果間中學係好定唔好,又唔知d中學係band幾...本中學概欖睇落又間間都差唔多咁,所以...我都真係唔知點揀好= =   佢阿媽又叫佢求奇揀間中文中學,佢自己又話唔知揀邊間好...咁我唔可以睇住佢死...
九龍城區內既中學,我幫佢頭五名為:
1.瑪利諾修院(幾勁下,但可以博)
2.華英
3.旅港開平
4.何文田官立
5.協恩以
佢既成績,有冇可能? 交通問題不是問題了,佢住深水步的。但我覺得九龍城區的中學校風較好,所以我幫佢首選九龍城區~。

除左以上五間,以成績來計,仲有d咩中學係可以排比較前既名次??

何文田官立好差架...一定唔係九龍城區既top5先喇..

其實你放晒D英文落去而家ok喇...
你要跟據返佢間小學以往有幾多band1位, 再睇返你朋友考第幾
咁就知到佢入唔入到band1喇

而家中學banding好闊, 唔係話考第一就一定派到第一志願
所以頭幾個放勁野, 之後要放D差少少架喇..
如果唔係就會去左D勁差既學校

Ketsu 發表於 2006-4-20 00:45

原帖由 jorg 於 2006-4-19 17:09 發表

o下...
佢住藍田都唔識聖言?!:Q

所以佢問我呢個新界人
係咪盞搞呢?:L

4056 發表於 2006-4-20 02:19

原帖由 sa 於 2006-4-19 22:45 發表

何文田官立好差架...一定唔係九龍城區既top5先喇..

其實你放晒D英文落去而家ok喇...
你要跟據返佢間小學以往有幾多band1位, 再睇返你朋友考第幾
咁就知到佢入唔入到band1喇

而家中學banding好闊, 唔 ...

嗯嗯多謝晒咁多位! 咁我將協恩上第四先,咁第五...請問九龍城區仲有咩學校好介紹?瑪利諾神父是band幾的?
佢間小學以往有幾多band1位我就唔清楚lu...佢自己都唔知頭唔知路,佢既小學係油塘基發小學。佢考第幾...要問返佢先sorry~

我而家填既首五個選擇都係勁野,咁後面果d...就要填d差少少ge,咁填邊d好??何文田官立第六啦暫時... 唉 我 好似亂咁排咁...=0=多謝向位大俠幫忙感激不盡:'(

岩岩今日佢同我講...話佢申請誇網,個住址證明係寫深水步區(佢住海麗村),而佢間小學在觀塘區(油塘基發),咁要選九龍城區應該點做啊??:(

ykh 發表於 2006-4-20 13:11

原帖由 4056 於 2006-4-20 02:19 發表

岩岩今日佢同我講...話佢申請誇網,個住址證明係寫深水步區(佢住海麗村),而佢間小學在觀塘區(油塘基發),咁要選九龍城區應該點做啊??

如果真係跨咗區,咁真係唔好放咁多九龍城學校,因為跨區學位始終只有十幾廿個,可能會編去其他學校。
頁: [1] 2
查看完整版本: 問升中選校...