tonytsang_hk 發表於 2006-4-20 17:54

九鐵系統升級建議

目的:
1.縮短站與站間的時間
2.減少列車的維修度
3.增加九廣東鐵的載客量
4.為旅客帶來更舒適的服務
5.把紅磡至羅糊的行車時間由38分鐘縮短至25分鐘
6.增加鐵路的覆蓋範圍

步驟:
1.為九廣東鐵更換列車及升級訊號系統,所有新車的加速度為1.0m/s/s,減少列車停站時間約5秒,從而縮短車與車間的距離及行車時間

2.建造大圍至九龍的新隧道(即沙中線)連接大圍、鑽石山、土瓜灣、紅磡等地,利用馬鐵過海

3.把大學站至羅糊路段四軌化,以便列車直達羅糊/上水,同時訂購新列車,新列車的車卡全為頭等車卡,車卡中設置行李架,紅磡至羅糊的特快單程車費升至42-50元,通勤列車的頭等卡取消

4.從石門建支線至至大學站,方便馬鞍山乘客前往新界北給內地,而馬中線的路線則是中環前往烏溪沙或大學站

matthew 發表於 2006-4-20 19:28

哈哈,如果咁搞,九廣鐵路公司多多錢都唔夠用

tonytsang_hk 發表於 2006-4-20 19:48

原帖由 matthew 於 2006-4-20 19:28 發表
哈哈,如果咁搞,九廣鐵路公司多多錢都唔夠用

xd小財唔出大財唔入 我擔心香港會被邊緣化

qewsad 發表於 2006-4-20 19:54

1.最好用吹哨子方式叫司機關門

2.你倒不如學日本咁整快速服務仲好啦(幕門我實反)

不停:
繁時:火炭、大學、太和、粉嶺

非繁時:旺角、沙田、火炭、大學、太和、粉嶺

快速與各停班次約為1:1

如非必要,通過站時速至少100km/h

tonytsang_hk 發表於 2006-4-20 19:55

原帖由 qewsad 於 2006-4-20 19:54 發表

不停:

如非必要 ...

大學站只能以55km/h通過

qewsad 發表於 2006-4-20 20:05

原帖由 tonytsang_hk 於 2006-4-20 19:55 發表

大學站只能以55km/h通過

既然你話起軌,當然要起條高速對應的軌......

matthew 發表於 2006-4-20 20:09

原帖由 tonytsang_hk 於 2006-4-20 19:48 發表
xd小財唔出大財唔入 我擔心香港會被邊緣化

邊唔邊緣化好似同你上面篇文無乜關係
不如睇下隔離Froum 點講仲好啦

http://forum2.hkgolden.com/view.asp?message=620665

tonytsang_hk 發表於 2006-4-20 20:14

原帖由 matthew 於 2006-4-20 20:09 發表

邊唔邊緣化好似同你上面篇文無乜關係
不如睇下隔離Froum 點講仲好啦

http://forum2.hkgolden.com/view.asp?message=620665

如果拉近左兩地距離 咁可以親近d

tonytsang_hk 發表於 2006-4-20 20:14

原帖由 qewsad 於 2006-4-20 20:05 發表

既然你話起軌,當然要起條高速對應的軌......

大學站以後才四軌

SSBT 發表於 2006-4-20 23:14

原帖由 qewsad 於 2006-4-20 19:54 發表

不停:

如非必要 ...
唔停粉嶺?
上水粉嶺係大站黎架喎,
成個北區靠晒哩兩個火車站架…

如果要東鐵加速,
倒不如唔好俾直通車霸住條路軌…

起咁多野,
真係唔駛錢咩…
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九鐵系統升級建議