guia 發表於 2006-4-22 09:05

兩巴開辦澳(乙水(快線

http://www.vakiodaily.com/index.php?tn=viewer&ncid=1&dt=&nid=8596
來源: 華僑報
http://www.macaodaily.com/big/gb-m47.htm
來源: 澳門日報

由本月廿六日(下星期三)起,兩家巴士公司將試驗共同開設一條“澳(乙水(快線”,
往返新葡京/澳門廣場<->新世紀酒店,運作時間為每日上午七時半至下午六時半,
兩巴每五分鐘將輸流發車一班,試驗期為三個月,票價與其他澳巴士線一致(mop3.3)。

jorg 發表於 2006-4-22 09:31

太好囉
澳門卒之有特快巴士去「乙水」仔lu:lol

sq285 發表於 2006-4-22 11:56

唔好甘開心住
呢條「快線」其實咪即係22同33短線,
停少一個站之外冇分別.

條線好就好在唔洗塞新馬路,
不過就收得貴(由其他地方去到葡京都要錢),而且坐其他線去葡京都要塞車,
時間上冇乜分別,如果要吸引人坐就一定要減價.

澳門根本容納唔倒太多巴士線同埋兩間巴士公司,
太多重疊路線(最經典係新福利3系同澳巴10系),
不過兩間公司都冇錢賺,其實都幾惡搞.

peterson 發表於 2006-4-22 18:43

原帖由 sq285 於 2006-4-22 11:56 發表
唔好甘開心住
呢條「快線」其實咪即係22同33短線,
停少一個站之外冇分別.

條線好就好在唔洗塞新馬路,
不過就收得貴(由其他地方去到葡京都要錢),而且坐其他線去葡京都要塞車,
時間上冇乜分別,如果要吸引人坐 ...
咁就係何特首應該要做o野的時候....
學下香港咁....

一個澳門,一個一體化的巴士網絡:lol

barca_399 發表於 2006-4-22 20:38

我唔覺得呢條線有乜作為.....
22,33,28A聯合班次已經好密.....
加上服務範圍細,唔會有太多人受惠...
最多都係益左新葡京及新世紀O既客有位坐......
反而擔心兩邊巴士站"塞巴士站"O既情況會惡化

AA48@43A 發表於 2006-4-22 21:30

原帖由 barca_399 於 2006-4-22 20:38 發表

依家22號疏左lu...返而33仲多車, 28A?等得仲耐過架22!!

不過在新世紀真係連位都冇得企...依現時情況, 新路線只能對往南灣的乘客受惠, 除非有其他路線配合~

AA48@43A 發表於 2006-4-22 21:31

原帖由 peterson 於 2006-4-22 18:43 發表

咁就係何特首應該要做o野的時候....
學下香港咁....

一個澳門,一個一體化的巴士網絡:lol

其實回歸前執過, 依家再執就麻煩d...

U-157星之Kelvin 發表於 2006-4-22 23:25

有年幾無去過澳門,昨日有工事要過去半日,架車一出碼頭就見到一個字--「塞」,周圍都塞,
特別係水坑尾街-新馬路附近一段路

一個城市急速發展,但道路網暫未能配合,結果就日日塞車,真係擔心塞多幾架巴士在馬路,結果變成澳門最大的城市問題!

guia 發表於 2006-4-23 00:11

原帖由 barca_399 於 2006-4-22 20:38 發表
咪就係方便住濠景花園、新世紀酒店一帶去南灣同葡京一帶0既人囉
頁: [1]
查看完整版本: 兩巴開辦澳(乙水(快線