sam0904 發表於 2015-3-3 23:29

手機限速上網的選擇

因為我手機本身的限速PLAN就到期
所以想睇下有無D限速PLAN

望過兩日 暫時睇到有兩間有限速4G

XX數碼
雖然係無限 不過而家改左2GB後限速..驚變得好慢所以唔敢考慮

XX移動
好似無限速 只係上網睇到佢無條900頻譜 可能室內或者有D地方會接收唔到

我上網唔追求速度 唔需要火箭咁快
只要上到就無問題
一個月會用大約1.5-2.5GB數據

所以想問一下是否有用緊的版友 希望可以推薦一下用哪一個會比較好
THANKS

E21A 發表於 2015-3-4 00:02

smartone都有78蚊無限 plan

kei_hk 發表於 2015-3-4 10:00

原帖由 E21A 於 2015-3-4 12:02 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
smartone都有78蚊無限 plan

1. 未有消息有放4g 給限速plan客戶用。

雖然放4g給你用﹐唔會因此而直接加快上網速度。但基於3g網絡已經飽和﹐以旺區及港鐵車站及隧道最為嚴重。
在可以用4g 未飽和的網絡情況下﹐不易出現極慢的速度﹐甚至完全load唔到data。

2. 網上好多人講﹐數記有好多限制。

當中包括上網會block 網頁版網頁﹐又唔可以share wifi。純係打電話﹐用apps﹐江湖救急上網check野(eg. 上網check巴士路線等)﹐這是沒有問題﹐但係如果打算經常用瀏覽器上網睇不同網頁﹐這便不太適合。
這一點﹐我自己不能引證﹐因為我無用過。

kei_hk 發表於 2015-3-4 10:11

回復 1# 的帖子

人民台 及 太陽台﹐如果係同價﹐我會選太陽台。

2者如果都係行4g﹐大家都係約6xx-7xxk 這個速度﹐唔需要擔心。(根據其他網上forma資訊得知)
2者的4g 都有用 2600 及 1800 頻譜﹐4g 網係未飽和﹐所以都不需要擔心。

太陽台2gb 後會減速﹐如果你留意字眼﹐你會發現係用 「上載及下載速度不會被施加限制低於128kbps」﹐即係唔會慢過 (會快過) 128k﹐不是128k以下的速度。
聽聞有人試過新上台﹐真係玩到盡﹐2gb後沒有察覺到有再限速 (網上討論﹐唔好當作100%真實)。現時情況﹐我估應該都唔會太刻意再限你速度。

如果一旦收唔到4g訊號﹐便會跳去3g網。
人民台 => 租前pccw 網絡﹐現今會用 csl. 的2100頻譜﹐據說 pccw & csl 整合網絡後﹐都唔會受惠﹐都只可用到2100頻譜。
太陽台 => 用csl. 網絡﹐可以用到 csl 所有頻譜﹐包括 900, 2100 及 其2g網絡。

此情況下﹐太陽會會優勝一點。3g 網已經飽和﹐用得少頻譜一定會較輸蝕。

如果你手上的設備係可以行 4g﹐2個台都沒有太大分別 (這基於4g 網絡鋪設已經叫全面)。但如果你手上的設備只可行3g﹐我會建議你直接上太陽台會好一些。

ps. 小弟用緊太陽台﹐由3g限速升上4g限速﹐升上4g後最大分別係可在繁忙時間在mtr入面全速上網﹐以前係唔得的。

KE7066 發表於 2015-3-4 16:51

原帖由 kei_hk 於 2015-3-4 10:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

2. 網上好多人講﹐數記有好多限制。

當中包括上網會block 網頁版網頁﹐又唔可以share wifi。純係打電話﹐用apps﹐江湖救急上網check野(eg. 上網check巴士路線等)﹐這是沒有問題﹐但係如果打算經常用瀏覽器上網睇不同網頁﹐這便不太適合。
這一點﹐我自己不能引證﹐因為我無用過。
部分網頁版網頁會 block, 但通常得網頁版嘅唔會 block.
share wifi 唔知點解我自己 share 到 (Android), 連左之後只要唔係網頁版網頁就上到
試過問朋友, 佢部 iPhone share 唔到
除 youtube 外有部分片會 block 埋

利申 數記用戶

kei_hk 發表於 2015-3-4 17:08

原帖由 KE7066 於 2015-3-4 04:51 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

部分網頁版網頁會 block, 但通常得網頁版嘅唔會 block.
share wifi 唔知點解我自己 share 到 (Android), 連左之後只要唔係網頁版網頁就上到
試過問朋友, 佢部 iPhone share 唔到
除 youtube 外有部分片會 block 埋 ...

數記講明唔可以share wifi的﹐但據知生果機(系統)本身有方法提供給電訊商分辨data是否來自share wifi﹐所以生果系統可以block到。
但機械人方面沒有這方面的技術﹐所以電訊商一直都block唔到﹐可以share到wifi﹐但受制於block 網頁版﹐所以有些網頁會去唔到。

講最自由﹐真係太陽台﹐真係任你點用。
舊plan 未有 2gb後減速﹐真係有人長扯長用﹐通通都唔理你。

人民台都放鬆左﹐以前講明部機唔可以大過5寸mon﹐而家取消左﹐但仍保留唔可以 p2p。

dongfeng 發表於 2015-3-4 18:39

回復 3# 的帖子

數記會否像移動台般,block tablet上網呢?

kei_hk 發表於 2015-3-4 21:58

原帖由 dongfeng 於 2015-3-4 06:39 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
數記會否像移動台般,block tablet上網呢?
數記的一般條款有講明唔可以用於tablet的﹐不過都有人講android tab 係無問題的﹐但無人保證日後會唔會有問題。(最少已知係會根據個別browser的設定﹐分辨到上desktop 網頁去block 踢去mobile版網頁)

網上無聽聞人民台有封殺TABLET (但舊條款有寫﹐而家新條款無話唔得)﹐亦聽聞以前有人把人民台限速PLAN 插在Tablet 使用沒有問題。

小弟用太陽台都半年﹐由nexus7 (2012-3g版) 到換機用sony tablet z3tc﹐一直都沒有問題﹐仲要一換完nano-sim後即收到4g(過農曆年前已經用到4g)。本身個plan亦無條款講有限制使用的設備。

OTIS401 發表於 2015-3-5 02:23

用緊數記限速plan+iPhone 5S
對network coverage冇咩投訴,想轉同台4G plan但奈何實在太貴

如果用數記限速plan,又係用Android電話,係有辦法唔裝任何app就可以share wifi:victory:
ios就冇辦法,本身電話入面個電訊業者設定檔已經自動set左唔俾你改,APN等的設定都自動消失,除非Jailbreak
但數記係睇User Agent去block流量,就算你駁到去Tablet上網,都未必可以用到Browser黎上網,其他的apps應該冇問題

太陽台咪即係CXL,佢個network由幾間旗下的公司share黎用
不敢猜測它的網絡容量能不能承受咁多人,不過身邊的朋友則經常投訴收到訊號但乜都上唔到

最後一間,背景問題唔會用

kei_hk 發表於 2015-3-5 10:59

回復 9# 的帖子

csl =>小弟用緊多年one2free (真係用於手機﹐非tablet)﹐未換4g 手機之前﹐真係經常性 load 得好慢﹐甚至唔到野﹐這真係基於 3g 網絡 overload。(mtr 隧道情況最明顯)

但轉了4g手機之後﹐便另一個世界﹐雖然我唔會用來測速睇片﹐但係想用便用到。再唔會好似以前般﹐收到都要講運氣才用到。

至於tablet方面﹐之前都係用 one2free的﹐正價plan﹐但基於tablet只有3g﹐所以用手機一樣﹐唔可能有期望。期後轉新世界(當時已合併但未改名做太陽台)﹐用限速plan﹐用起來其實都係同正價plan 相約﹐單純睇網頁都沒有問題。睇到 tvb news及now news﹐mytv 便看不到了。
mtr 隧道..... 同以往一樣﹐人少時用到﹐繁忙時間你專心坐車﹐不用做低頭族。

過農曆年前免費升上4g後﹐我自己又換了tablet﹐用到4g網之後﹐情況又完全唔同了。
同我上面所講﹐雖唔會直接令我上網速度加快 (實際上又真係快約1xx-2xxk 的)﹐但唔駛再受塞車之苦﹐可以在繁忙時間在mtr隧道全程上網﹐以一百蚊以下已經係交足功課。
在家試過﹐mytv 都可睇到﹐但唔知在繁忙地方得唔得。

上唔上到網﹐而家真係好睇你自己的設備是否可以用4g﹐用唔到4g 真係落地獄般﹐上唔上到網真係睇運氣。
而用到4g﹐可以講解決了3g網絡overload 問題﹐最少未來1-2年都唔需要面對 overload 而上唔到網。
頁: [1] 2
查看完整版本: 手機限速上網的選擇