kmbatr198 發表於 2006-4-25 18:35

imation 又點?

MK 發表於 2006-4-25 18:48

想keep得耐

三菱AZO 染料為最佳選擇

chrisappear 發表於 2006-4-25 19:54

原帖由 kmbatr198 於 2006-4-25 18:35 發表
imation 又點?
如果是國際版,質素還可以...
至於副廠,則可免則免.

DIH 發表於 2006-4-25 20:08

我用三菱Blue Platinum,幾好喎,兩年半前的資料仍能讀取(我2003年才有燒碟機),而且很快。

superay 發表於 2006-4-25 23:51

Kodak 金碟一定是最佳選擇,可惜近年已好難買到

現在建議你買三菱CDR,最好用低速燒碟。

da54 發表於 2006-4-26 09:20

原帖由 chrisappear 於 2006-4-25 19:54 發表

如果是國際版,質素還可以...
至於副廠,則可免則免.
如何分辨?

GD1570 發表於 2006-4-26 10:45

e-blue的DVD碟我就一定唔敢再買了..
第一次買的就全部燒死曬(我已經較到好低速了..)
第二次的就要較低一半速度先可以燒到,否則又係死碟一隻...

反而CD-R,我用左幾年都冇咩事WOR..
完完全全冇燒死的情況出現呢...

superay 發表於 2006-4-26 12:13

原帖由 da54 於 2006-4-26 09:20 AM 發表

如何分辨?

副廠應指是Imation的So-Hot系列
其質素波動的確很大。

近日三菱的Gold PC Disc價格已跌到$15/10隻,查過製造商是Prodisc,用得過。

2A_DL13 發表於 2006-4-26 12:58

原帖由 ac 於 2006-4-24 11:17 發表
請問如果想作長久存放,那些CDR較好。

主要是用來放相同影片。

如題

我正打算另購硬盤儲存資料及相片作backup,因為
光碟實在太信唔過,雖然比磁碟好得多

正如小弟一位朋友話,交功課點會用磁碟,唔做backup?
磁磚靠得住,豬啦會上船

chrisappear 發表於 2006-4-26 13:30

原帖由 superay 於 2006-4-25 23:51 發表
Kodak 金碟一定是最佳選擇,可惜近年已好難買到

現在建議你買三菱CDR,最好用低速燒碟。
別說柯達,最近連飛利浦金碟都好難搵.
我有興趣試用三菱碟,想知應買哪種底色才較佳(碟面有沒有一些明顯記認)?
謝謝.
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 請問如果想作長久存放,那些CDR較好。